24. Septembra 2021.

Komarci najviše napadaju ove tipove ljudi

Big Portal

Tačno je da komarci više vole određene tipove ljudi, tvrde naučnici, a čak dvadeset odsto svjetske populacije smatra se “visoko privlačnim” za ove insekte, i to ne zbog “slatke krvi”, kako se to obično kaže.

Istraživanja su pokazala ko to ljeti nema mira zbog komaraca i kako treba da se štiti.

Trudnice

Komarce privlači ugljen-dioksid, gas koji svi izdišemo. Doktorka Sujai Duta, iz medicinskog centra “Los Robles” objašnjava da trudnice, kao i gojazniji ljudi, proizvode više ugljen-dioksida nego prosječna osoba, što ih čini privlačnijim metama za komarce. A vjerovali ili ne, ovi insekti mogu da ih pronađu i na 50 metara udaljenosti. Komarce privlači i viša tjelesna temperatura, pa su trudnice i zbog toga češće njihova meta.

Osobe koje piju i puše

Komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključuju sva svoja čula da bi locirale metu, a najlakše im je da otkriju one koji piju alkohol i pušače.

Rampa za komarce

Uz preparate protiv komaraca, u vidu stika ili spreja koji se kupuju u apotekama, provjereno i brojne biljke mogu da vam pomognu da ih držite što dalje.

Znakovi oko nas – komarac - N-UM.com

Saksija s bosiljkom, lavandom ili ruzmarinom obavezno neka vam stoji kraj prozora. Opojni miris ovog ljekovitog bilja odbija insekte. Efikasna jednokratna zaštita od uboda je i da svježe listove ovih biljaka protrljate po koži kada sjedite napolju.

“Svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu. Čašica-dvije alkohola povećava šansu da budete meta komaraca, a isto je i sa pušačima”, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

Sportisti

Svi koji se bave sportom neizbježno se i mnogo znoje, a to komarci obožavaju. Hemikalije koje se nalaze u znoju ih privlače, pa ako idete na fudbal ili trčanje na otvorenom, bolje se prije toga zaštitite. Doktorka Duta savjetuje da treba piti što više tečnosti jer se na taj način supstance privlačne komarcima smanjuju.

Ljudi s krvnom grupom O

Ženkama komaraca posebno “prija” protein iz O krvne grupe, pa su oni sa ovom krvnom grupom daleko češće meta komaraca. Osobe sa A krvnom grupom zato mogu da budu mirne.

(Pink.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare