Koloseumu se vraća stari sjaj i dobija potpuno novi pod i pozornicu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Koloseumu se vraća stari sjaj i dobija potpuno novi pod i pozornicu

Italijanske vlasti planiraju da ponovo izgrade pod Koloseuma kako bi se u njemu održavali nastupi, a turisti i posjetioci mogli da uživaju u grandioznosti građevine iz centralnog dijela arene.

Planovi razvoja arheološkog parka Koloseum podrazumevaju da odavno istruleli pod arene bude ponovo napravljen.

„Biće to sjajna tehnološka intervencija koja će dati posetiocima mogućnost ne samo da njime hodaju i uživaju u areni sa centralnog mesta gde su se gladijatori borili, već i da vide podrum i podzemne delove Koloseuma“, rekao je ministar za kulturno nasleđe Dario Franćeskini.

Italijanske vlasti traže da dizajnerski i inženjerski tim da napravi pod koji će moći da se pomera i koji će biti postavljen iznad hipogeuma – prostorija koje su se nalazile ispod njega, a koje su se pružale na dva sprata i imale 8 liftova za podizanje životinja i gladijatora direktno u arenu.

Planira se da pod bude završen 2023. godine, a uz pod će biti instalirana i serija liftova koji će povezivati podzemlje sa pozornicom. Radovi se procenjuju na 18,5 miliona evra.

Napravljen 80. godine, Koloseum je bio veliki inženjerski poduhvat i takva arena do tada nije nigde viđena. Mogao je da primi između 50.000 i 80.000 ljudi.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Na vulkanskom ostrvu sve više foka, naučnici ne znaju zašto

Vanja A

Tražio da ga pošalju u zatvor: Bolje rešetke nego brak

Zeljka

Poznati imaju neke čudne navike: Piju sopstveni urin, ne gledaju se u ogledalo, mažu se izmetom…

Zeljka

Ostavite komentar