Kolona vjernika u suzama ispred Cetinjskog manastira - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kolona vjernika u suzama ispred Cetinjskog manastira

Cetinjski manastir sve puniji, svi su došli da se oproste od mitropolita Amfilohija.

Sveta zaupokojena Liturgija blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju, završena je u Cetinjskom manastiru.

Zvona žalosti odjekuju Cetinjem, a nastavlja se mimohod na koji čekaju mnogi koji su odavno ispunili manastirsku portu i prostor ispred svetinje.

Mimohod će trajati do 13.00 časova, kada će kovčeg sa upokojenim Mitropolitom odavde biti, svečano, kako je objavila Mitropolija, ispraćen put Podgorice, u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, koji blista zahvaljujući ovom vrednom neimaru ne samo ovog hrama, već i brojnim crkvama i manastirima čiju je obnovu pokrenuo i završio.

U Sabornom hramu u Podgorici mitropolit Amfilohije će, po sopstvenoj želji biti i sahranjen, sutra u 14.00 časova.

Sve vreme do samog čina sahrane, ali i u danima posle, hram će biti otoren za sve koji žele da se poklone odru, senima i grobu vrednog pastira naroda.

Najavljeno je, takođe, da će opelo Mitropolitu, sutra da služi patrijarh Irinej uz sasluženje arhijereja SPC i prisustvo predstavnika drugih pomesnih crkava.

Vladika Joanikije je prvi celivao kovčeg mitropolita Amfilohija.

Njemu u liturgiji saslužuju vladike Metodije, vikarni episkop dioklijski, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Teodosije episkop raško-prizrenski, umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić), brojno sveštenstvo i monaštvo. Pred početak liturgije, kovčeg Mitropolita je otkriven

.Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu decu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi. Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega, potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

U mimohodu je najvise mladih, kao što je i monaštvo koje bdije oko kovčega. Mahom su to monahinje iz obnovljenih manastira kojima je vraćen život, upravo zahvaljujući upokojenom Mitropolitu.

Potresne su slike ožalošćenog monaštva kome je on bio podrška i oslonac.

Mitropolija crnogorsko-primorska apeluje na sve one koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju da to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemiološle situacije izazvane korona virusom, da nose maske i drže fizičku distancu.

(Mondo/Novosti)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar