Kolja o seriji "Kosti": Svijet se ne guši u siromaštvu, već u lažima - BIGportal.ba
Ex Yu

Kolja o seriji “Kosti”: Svijet se ne guši u siromaštvu, već u lažima

Hiljade pozitivnih komentara, i onih koji govore da – iako preteška tematika – ovakva serija je neophodna, reakcije su na “Kosti”, seriju koja se trenutno emituje na malim ekranima i koja je drugi dio trilogije načete veoma snažnom dramskom serijom “Meso”.

Ovaj televizijski spektakl nastao u koprodukciji Radio-televizije Srbije i “Bosonoga produkcije” iz Banjaluke trenutno se emituje na kanalu RTS u Srbiji, dok će od 1. januara moći da se gleda i na BN televiziji. Nikola Kolja Pejaković, scenarista serije, napominje da “Kosti” donose priču o naivnim, hrabrim, uticajnim, ali i unesrećenim likovima koji su smješteni u isti grad, u isto vrijeme, ali u okolnostima koje ne odgovaraju baš nikome.  “Suočeni s ostacima prošlosti rijetki su oni koji iza sebe mogu ostaviti sve i krenuti dalje. Likovi, čije će sudbine mnogima izgledati poznato, u naše živote ulaze u svojevrsnom novogodišnjem maratonu, svake večeri po dvije epizode. ‘Kosti’ nam pričaju o potrebi čovjeka da ispovijedi svoje grijehove i da se pokaje”, kaže Pejaković.  Međutim, dodaje on, pokajanje nije trenutak…

To je proces i radi se o svojevrsnom putu ozdravljenja i shvatanja ko si i šta si.  “Bez toga čovjek ostaje individua koja kao muva leti po horizontali, sudara se sa svojim grijesima, navikama, lažima, propastima, nastranostima i ne želi da ih se riješi. Svijet se ne guši u siromaštvu, već u lažima. Siromaštvo je posljedica duhovnog siromaštva i bespuća u koje je zapao i on i sistem koji je čovjek stvorio”, pojašnjava Pejaković. Priču nose Kosta Govoruša, kojeg tumači Jovo Maksić, i Kosta Gajić, u čiju je kožu ušao Ljubiša Savanović.

Naizgled, radi se o dva potpuno različita čovjeka, koja ne povezuje ništa osim imena. Ipak, sudbine dvojice otuđenika, koji se ne mogu uklopiti u razoreno i korumpirano društvo, nepovratno će se spojiti. “Govoruša je jedna izgubljena, ali dobra duša… Duhovno zapušten, ranjen i ostavljen da ugine bez ljubavi i bez jasnog izlaza iz svog malog pakla. Nasuprot njega stoji Gajić, dijete sistema koje radi kako mu se kaže. Iako čovjek s ambicijom, i on ima srce i dušu. Jednostavno, pošten čovjek koji je uhvaćen u mrežu svojih, ali i tuđih laži”, kaže Pejaković.

 U sudbine Koljinih glavnih junaka prste će upetljati, kako ih on naziva, perjanice određenih sila koje rastakaju društvo. Svi oni prije ili kasnije doći će do oca Dragana, sveštenika kojeg tumači sam Pejaković. “U srcu naše priče je čovjek koji zna i kome je rečeno, ali čiji metodi nisu priznati i čija sredstva izgledaju beskorisno. Njegova nauka nije od ovog svijeta i ne može da posluži ni njemu ni drugima za bogaćenje, rješavanje problema, snalaženje za pare i ostale potrebe savremenog čovjeka. Dragan je sveštenik koji živi u svijetu, ophrvan problemima svojih parohijana i svoje porodice, na prvoj liniji fronta borbe sa zlom”, dodaje Pejaković. 

Iako će, kao i u slučaju “Mesa”, mnogo toga izgledati i zvučati poznato, Kolja kaže kako su svi likovi plod mašte i zbir nekoliko različitih karaktera koji se, u glavama pisaca, stapaju u dramski potentne likove. Priliku da otkriju tajne junaka serije “Kosti”, nastale u koprodukciji Radio-televizije Srbije i “Bosonoga produkcije” iz Banjaluke, imaće svi koji počev od 1. januara uz televizijske ekrane budu pratili nastavke napetog trilera čiju režiju potpisuje Saša Hajduković, a producent je Brankica Janković.  

Nezavisne

Danas objavljeno

Zavirite u dom Novaka Đokovića, posebno u sobe sina i kćerke

Vanja A

“Jeleni umiru sami…” Snimak koji će vas rasplakati

Zeljka

“Ćaskanja na kauču, salve smijeha, aplauza i na kraju suze” – kolege o Marku Živiću

Zeljka

Ostavite komentar