Koliko zarađuju poslanici u EU? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Koliko zarađuju poslanici u EU?

Evropski parlament broji 751 poslanika iz 28 zemalja članica Evropske unije. Evroparamentarci su sebi izglasali cijeli niz privilegija.

Na prvom mjestu, zarađujuj puno: mjesečna plata je veća od 8000 evra (bruto iznos koji se kreće oko 8 484 evra), te dodatak za troškove veći od 4000 evra. Na toj listi troškova na prvom su mjestu troškovi dnevnica, 320 evra, kako pišu mediji, kojima se pokrivaju troškovi smještaja u Briseluili Strazburu, zavisno o mjestu održavanja sjednica, te troškovi prevoza.

Uz plaću, i dnevnice, veliku stavku u njihovim troškovima čine i troškovi rada kancelarija, onih u Briselu te onih u matičnim državama, koji se kreće od oko 4400 evra mjesečno. U taj su iznos uključeni troškovi potrebnih uređaja, mobitela, troškova režija, reprezentacije i asistenta.


Većinom poslanici imaju po dva asistenta u evropskim kancelarijama, i četiri u onim lokalnim. Na njihove plate odlazi oko 21.000 evra mjesečno. Taj iznos asistentima direktno uplaćuje evropska administracija.

Većinom će imati pomoć i stažista, pripravnika, najčešće studenata završnih godina fakulteta, koji će tako dobiti priliku upoznati rad EU, parlamenta i poslanika kroz praksu koja traje oko dva mjeseca.

U januaru 2018. za Evropski parlament i političke grupe ukupno je radilo 7698 ljudi, većina njih radi u zgradi parlamenta u Briselu, te Luksemburgu. U glavnom sjedištu parlamenta, u francuskom gradu Strazburu, zaposlene su samo 292 osobe.


Prema podacima Transparency Internationala 60 posto parlamentaraca uz posao u evropskom parlamentu bavi se i nekim drugim poslovima, a 31 posto njih imaju plaćene dodatne poslove.

Svi oni na početku svog mandata u Evropskom parlamentu moraju prijaviti ostale prihode, s tim da nije riječ o klasičnoj prijavi imovinske kartice kao u slučaju poslanika u našem parlamentu, već je riječ o okvirnim iznosima. Tako mogu označiti pripadaju li grupi onih koji od drugih poslova zarađuju od 0 do 499 evra, 3000 do 15.000 evra i više od 15.000 evra.

Njihovi podaci iz 2018. godine pokazuju da su parlamentarci u prethodnom mandatu u poslovima ‘sa strane’ zaradili od 18 do 41 milion evra.

(SB)

Danas objavljeno

U Institutu za javno zdravstvo vakcinacija trećom dozom

M.

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Ostavite komentar