Koliko zapravo košta iPhone? - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Koliko zapravo košta iPhone?

Japanski eksperti iz “Fomalhaut Techno Solutions” su objavili izvještaj o utrošku materijala koji se koriste u novim iPhone 12 i iPhone 12 Pro telefonima.

Zahvaljujući njima, imamo okvirne predstave o tome koliko zapravo košta izrada jednog telefona, ne računajući intelektualna vlasništva, istraživanja i razvoj i slične stavke. Dakle, koliki su trošak materijali koji se ugrađuju u nove iPhone telefone?

Najskuplji – ekran i 5G modem

Prema izveštaju, ukupan “bill of materials” za iPhone 12 iznosi 373 dolara, dok za 12 Pro iznosi 406 dolara. To je zbir cene svih komponenti koje se ugrađuju u ove telefone.

Da podsetimo, zvanična cena ovih telefona kreće od 829 dolara za običnu, odnosno 999 dolara za Pro verziju, a u Srbiji su nešto skuplji, prenosi PC Press.

Najskuplji deo novog telefona je njegov 5G modem – Qualcomm X55 5G modem košta oko 90 dolara. Naredna najskuplja komponenta koja se ugrađuje u ove telefone jeste Samsung OLED ekran.

Ipak, njegova cena nije tako visoka kako ste možda mislili, jer košta svega 70 dolara. A14 Bionic čipset košta oko 40 dolara, dok među skuplje komponente mogu još da se ubroje RAM (12,8 dolara) i skladišna memorija (19,2 dolara).

Zanimljivo je da tako hvaljeni i važni kamera senzori kompanije Sony zapravo koštaju svega 7,4 i 7,9 dolara.

Odakle dolaze iPhone komponente?

Još jedan interesantan grafikon pokazuje iz kojih sve zemalja dolaze iPhone komponente. Ispostavlja se da, bez obzira gde se telefoni sklapali (u Kini, Indiji, uskoro i u Vijetnamu, po svoj prilici) najviše komponenti stiže iz Južne Koreje, čak 26.8%.

Nakon Južne Koreje, drugi na listi snabdevača komponenti su SAD odakle stiže 21.9%, dok je Japan treći na listi i iz te zemlje stiže 13.6% komponenti za nove iPhone 12 telefone. Za sada, najvećim delom se iPhone uređaji sklapaju u Kini.

Danas objavljeno

Twitter je ugasio funkciju koja je postojala od 2015. godine

Zeljka

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

Zeljka

Indiana tužila TikTik zbog zabrinutosti za sigurnost korisnika

Zeljka

Ostavite komentar