4. Augusta 2022.

Koliko vrijedi Koloseum u Rimu

Big Portal

U izveštaju koji su objavili finansijski konsultanti Kompanije Deloitte LLP, koja se nalazi u velikoj Britaniji procenjeno je da je „vrednost ove društvene znamenitosti oko 77 milijardi evra.

U Italiji postoji izreka koja kaže da ukoliko prođete pored Koloseuma i ne okrenete se da pogledate ovaj legendarni spomenik, onaj ko hoda pored vas ima pravo da vas udari, jer se pored takve lepote ne prolazi tek tako…Koloseum u RimuKoloseum u Rimu

Koloseum se nalazi istočno od Rimskog foruma. U drevnom Rimu u njemu su se održavali spektakli za javnost, borbe gladijatora i životinja, simulacija bitaka, kao i neke od egzekucija tog vremena. Zdanje su konstruisali carevi Flavijevske dinastije, pa je poznat i kao Flavijev amfiteatar. 

„Većina Italijana složilo se sa procenom vrednosti Koloseuma”, naveli su finansijski stručnjaci u izveštaju.

Dobijena cifra vrednosti Flavijevog amfiteatra, koji se zvanično naziva Koloseum, nastala je na osnovu niza faktora (prihod od prodaje karata, kao i od rezultata ankete, sprovedene među italijanskim stanovništvom, koji su naveli koliko bi finansijskih sredstava uložili da očuvaju amfiteatar.

Više od 90 odsto, od ukupnog broja ispitanika napomenulo je da spomenik mora biti sačuvan „pod bilo kojim okolnostima”, čak i ako bi to značilo da građani treba da plaćaju održavanje.

„Za vrednu imovinu kao što je Koloseum, neophodno je da se pozovamo na dimenziju vrednosti koja uključuje i materijalnu i nematerijalnu. U tom smislu, nematerijalna vrednost Koloseuma može biti veća od vrednosti koja se odnosi na ekonomsku korist koju može da ostvari”, istakao je   Marko Vulpijani, šef odeljenja za procenu u   „Deloitte Central Mediterranean”.

Koloseum je završen 80.godine pre nove ere i najveći je  amfiteatar na svetu. Privlači više od sedam miliona posetilaca i donosi prihod od oko 1,39 milijardi evra na godišnjem nivou.

U izveštaju se navodi da Italija, koja ima veliki broj spomenika koji su uvršteni u Uneskovu kulturnu baštinu, može još bolje da ih iskoristi.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare