13. Jula 2019.

Koliko vode je potrebno piti ljeti

Big Portal

Dvije trećine ljudskog tijela čini voda. To znači da nam je ona neophodna za funkcionisanje, naročito ljeti. Šta se dešava sa nama kada ne pijemo dovoljno tečnosti i gdje se sve nalazi voda?

Čovek može da izdrži oko tri nedelje bez hrane, a bez vode svega nekoliko dana. Voda omogućava da naše srce, bubrezi, mozak, mišići – normalno funkcionišu.

Ona pomaže i u regulaciji telesne temperature… To nije sve, brojne su uloge vode u našem organizmu.

„Voda je neophodna za rad na nivou ćelije, pa do svih ostalih procesa u organizmu. Od disanja, varenja, izbacivanja loših materija iz organizma putem bubrega, putem mokraćne bešike“, ističe dr Milena Turubatović.

„Unos vode se razlikuje od doba, pola, fizičke aktivnosti, spoljašnje temperature, a kada su malo više temperature, moramo unositi malo više tečnosti. Više od dva litra ili osam čaša. To je optimalno. Međutim, vodu uzimate i kroz: voće, supe, razne napitke“, rekla je Milka Raičević, nutricionista.

Koliko ćemo vode piti, zavisi i fizičke aktivnosti.

„Dolazi do pregrejavanja organizam u toku vežbanja, tako da taj unos tečnosti mora da bude mnogo veći, nego kod ljudi koji ne vežbaju. Moramo da znamo da ta tečnost mora da se uzima i pre treninga, tokom treninga i kada se on završi. Ako ne unosite  dovoljno tečnosti u telo, imaćete problem sa dehidratacijom“, rekao je doktor Milanko Čorbić.

Naročito kada „zvezda upeče”.

Nekad zaboravimo da uneseemo dovoljno tečnosti i onda prvo primetimo da budemo pospani, umorni, da lošije spavamo. Primetimo i da manje mokrimo i to su simpotmi zbog kojih se javljamo lekaru.

Kako da unosite više tečnosti?

1. Koliko tečnosti izgubimo, toliko moramo i da nadoknadimo,2. Nosite flašicu vode sa sobom,

3. Stavite vodu na vidljivo mesto.

Važno je znati da tečnost ne unosimo samo vodom.

„Ono što je bitno je: povrće i voće. Na prom mestu krastavac, koji je pun vitamina i minerala, ali da se kombinuje sa kiselim mlekom. Zbog varenja. Tu je jabuka, kada imate upalni poces, biće od koristi, kupus, koji pored vlakana, ima i C vitamin.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare