Koliko su polovne gume bezbjedne? - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Koliko su polovne gume bezbjedne?

Vozači pokušavaju da uštede na svakom koraku, pa i prilikom kupovine pneumatika.

Mnogima je cilj da što više smanje troškove posjedovanja automobila, ali tu treba biti oprezan kako ne biste ugrozili vašu i bezbjednost vaše porodice.

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine postao je popularan zbog niskog životnog standarda i niže cene ovakvih pneumatika, piše sajt Automobili.ba.

U Velikoj Britaniji su ispitivali kvalitet polovnih guma i došli su do zabrinjavajućeg rezultata: od 129 pojedinačno pregledanih guma, čak je 75 odsto ocijenjeno nebezbijednim.

Udruženje koje je sprovelo istraživanje, TyreSafe, proglasilo je ove rezultate tragičnima.

“Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nebezbjedne? S obzirom da su gume jedini dio vozila u kontaktu sa asfaltom, prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost”, rekao je Stjuart Džekson, predsjednik udruženja TyreSafe.

Dakle, kod kupovine polovne gume možete da prođete dobro, a možete i opasno da se prevarite.

Slično kao kod kupovine drugih polovnih stvari, samo što u ovom slučaju riječ opasno treba bukvalno shvatiti.

Neki od nas ne mogu sebi priuštiti nove gume, ali ako već kupujete polovne gume, dobro ih proverite.

Dubina šare u većini evropskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove sa dubinom šare 8 mm (značajno se povećava zaustavni put u slučaju kočenja).

Kad dubina šare padne ispod 3 mm poželjno je razmišljati o promjeni guma. Takođe, ukoliko kupujete polovne gume, dobro provjerite da nemaju neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.

(B92)

Danas objavljeno

Ne preterujte sa ovim u automobilu – mogu da stradaju bešika i prostata

V.R.

Mansory tjunirao Audi RS7 Sportback

V.R.

Novi Pagani stiže sljedeće godine

V.R.

Ostavite komentar