"Koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika”

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačič istakao je da incident sa paljenjem lutke sa likom Milorada Pupovca u Hrvatskoj ne predstavlja izolovan slučaj.

“Problem je što se stvara antisrpska atmosfera i što se incidenti ne dešavaju samo u predizbornim kampanjama. Ovde je reč o načinu vladanja ove garniture u Hrvatskoj”, rekao je Dačić za TV Prva.

“To se reflektuje i na druge oblasti – relativizovanje istorije, rehabilitaciju ustaškog režima, što se nigde u modernom svetu ne dešava kada je reč o fašističkim pozdravima”, dodao je ministar spoljnih poslova Srbije i istakao da se još uvek šalje poruka da Srbima nije mesto u Hrvatskoj.

On je naglasio i da Austriji nije upućena protestna nota zbog grafita sa oznakom “OVK” na konzularnom odeljenju u Beču.

“Nismo to uradili jer Austrija ne snosi odgovornost kao država, osim zbog toga što nije obezbeđen konzulat i sada znaju da treba više da se obrati pažnja na naša konzularna predstavništva. Mi se trudimo i da mi ne obezbeđujemo njihova, ali to ne doprinosi da se spreče incidenti, to nije rešenje“, istakao je Dačić.

Ministar se osvrnuo i na slavlje u Tuzima, kao i izjave iz Prištine u kojima se spominje ”svealbanska pobeda”.

”U Hrvatskoj postoji nacionalistička i fašistička retorika, poziv na progon i proterivanje Srba, dok sa Prištinom imamo problem kao što su takse i opstruiranje dogovora sa Beogradom. Vi to nigde ne čujete u međunarodnoj javnosti. Uvek se sete Velike Srbije, uvek iskoriste priliku da kažu da je to opasnost”, rekao je Dačić citirajući i Čedomira Popova ”koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika”.

Dačić je podsetio na sastanke koji očekuju visoke predstavnike Srbije u narednim danima.

“Sutra dolazi italijanski premijer, dolaze i nemačka ministarka odbrane, kao i savetnici Angele Merkel, Bojko Borisov i američki specijalni izaslanik Hejl. To nam govori da još uvek ne uspeva da se izvrši pritisak na Prištinu. Pacoli je rekao ‘doviđenja nemamo o čemu da razgovaramo’, oni takvo ponašanje nisu očekivali. Godinama govorimo da to rukovodstvo dovodi svet pred svršen čin”, rekao je on i dodao da je položaj Srbije u ovom trenutku dobar.

“Položaj Srbije je dobar, jer nismo označeni kao strana koja koči dijalog, vuče jednostrane poteze i izaziva incidente. Postigli smo da 13 zemalja povuče priznanje i da Kosove ne može da uđe u neke institucije”, istakao je Dačić.

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar