4. Juna 2022.

Koliko soli bi trebalo da unosimo na dnevnom nivou?

Big Portal

Unošenje soli na dnevnom nivou

Natrijum je neophodan nutrijent za dobro zdravlje, tako da ga ne možemo “izbaciti” izishrane. To je jedan od elektrolita vašeg tela, koji su minerali koji stvaraju električno naelektrisane jone. Glavni izvor natrijuma u ​​većini dijeta je dodata so u obliku natrijum hlorida, koji je 40% natrijuma i 60% hlorida po težini.
Većina natrijuma u telu nalazi se u krvi i tečnosti koja okružuje vaše ćelije, gde pomaže u održavanju ravnoteže ovih tečnosti.

Uz održavanje normalnog balansa tečnosti, natrijum igra ključnu ulogu u normalnoj funkciji nerava i mišića. Vaši bubrezi pomažu u regulisanju nivoa natrijuma u ​​vašem telu prilagođavanjem količine koja se izlučuje u urinu.

So i visoki krvni pritisak

Decenijama postoje preporuke da se ograniči unos natrijuma kako biste kontrolisali krvni pritisak. Procenjuje se da je vašem telu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi pravilno funkcionisalo. Međutim, bilo bi gotovo nemoguće konzumirati ovoliko malo, i dalje zadovoljiti energetske potrebe i dobiti preporučeni unos drugih važnih hranljivih materija. Stoga, Institut za medicinu preporučuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg (1,5 grama) natrijuma dnevno, piše Healthline.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare