Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši.

Njemački auto-klub ADAC testirao je razlike između prosječne potrošnje na putnom računaru automobila i stvarne potrošnje goriva.

Potrošnja prikazana na putnom kompjuteru često je netačna. Samo oko trećine svih modela prikazuju tačne vrijednosti.

Gdje su najveća odstupanja?

Brojevi na instrument tabli koji označavaju prosječnu potrošnju goriova u mnogim slučajevima ne daju tačne vrijednosti uprkos mjernim senzorima i kompjuteru. Ovo je zaključak opsežne procjene ADAC-a sprovedene na 80 modela automobila sa različitim vrstama pogona.

Za procjenu se koristilo ADAC Ecotest mjerenje. To znači da su i pogonski profili i atmosferski uslovi uvijek bili isti za sva mjerenja što je i preduslov za komparativne analize.

Koji modeli najmanje “lažu” o potrošnji?

Sedam vozila prema procjeni ADAC-a zaista daju tačne vrijednosti na putnom kompjuteru.

To su: Kia Xceed 1.4 T-GDI, Mercedes B 250e, Mercedes A 200d, Opel Corsa 1.2 DI Turbo, Range Rover Evoque D150 i VW Polo GTI.

Ugrađeni računar na još 19 vozila pokazuje vrijednosti potrošnje koje odstupaju manje od 2 odsto od izmjerene potrošnje.

ADAC smatra da su tačni oni ugrađeni računari koji ne odstupaju više od 5 odsto prema gore ili dole te da su kao takvi prihvatljivi, dok se kao neispravan kompjuter na vozilu označava onaj sa odstupanjem većim od 5 procenata.

Odstupanje od manje od dva odsto znači da potrošnja odstupa za otprilike 0,1 litar dok je odstupanje do 5 procenata jednako odstupanju od oko 0,3 litra u proseku.

Zanimljivo je da većina računara u vozilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više nego što vozilo zapravo troši.

Dva premijum automobila najnepreciznija

Audi Q2 35 TDI quattro, najmanje je precizan.

Dok njegov ugrađeni računar pokazuje potrošnju od 6,6 litara dizela na 100 kilometara, njegova stvarna potrošnja je 0,8 litara manja. To odgovara odstupanju od čak 13,8 procenata.

BMW X5 xDrive 45e se ističe među onima sa benzinskim motorima.

Putni kompjuter ovog hibrida sa benzinskim motorom prikazuje jedan litar potrošnje previše, što je odstupanje od 9,4 odsto.

(B92)

Danas objavljeno

Bez straha od mraka: Intelli-Lux LED® svjetla iz Opela

Vanja A

Novi Range Rover stigao u modernijem ruhu, tehnološki napredniji nego ikada ranije

Vanja A

U najavi novo poskupljenje koje bi moglo da pogodi vozače dizelaša

Zeljka

Ostavite komentar