24. Augusta 2019.

Koliko puta možete piti iz iste čaše da se ne razbolite?

Big Portal

Vjerovatno vas brine stvarate li savršenu podlogu za razvoj bakterija, budući da mikroorganizmi trebaju vlagu za preživljavanje. I ne samo to, već ih i unosite u organizam – da li samima sebi smještate bolest?

Istina je da bakterije i ostali potencijalno opasni mikroorganizmi (poput virusa i želučanih parazita) lijepo uspijevaju na vlažnom području. Stoga, da, ta neoprana čaša može djelovati kao zdjelica za uzgoj bakterija. Svakim gutljajem u usta unosite mikrobe sa čaše.

“Ako ste bolesni i na čašu prenesete bakterije, a ona se nije osušila prije iduće upotrebe, možda je prošlo dovoljno vremena da se bakterije ponovno stvore i prenesu vam bolest nazad“, kaže dr. Aaron Margolin, profesor mikrobiologije na Sveučilištu New Hampshirea.

Izvor vode koju pijete takođe može igrati ulogu: za razliku od vode iz slavine, voda iz boce ne dolazi s dodatkom hlora koji će spriječiti razvoj bakterija.

Rizik se povećava ako čašu dijelite s boljom polovinom: sve te bakterije, virusi i paraziti koje međusobno prenosite mogu uzrokovati čireve na želucu (zbog bakterije Helicobacter pylori), povraćanja ili eksplozivnog proljeva (zbog norvirusa).

”Što više ljudi pije iz iste čaše to je veća vjerovatnost da će vam netko prenijeti bakteriju od koje ćete se razboljeti“, upozorava Margolin.

Da, to bi se moglo dogoditi. Ali što će se vjerovatno dogoditi ako ne perete čašu iz koje pijete?

Najvjerovatnije ništa, posebno ako ste vi jedini koji pije iz te čaše.“Važno je spomenuti da se patogeni – organizmi zbog kojih se razbolijevate – ne pojavljuju iz čistog mira; neko ili nešto ih mora prenijeti.“

Činjenica da je riječ o staklenoj, a ne plastičnoj čaši, znači da se neće s vremenom početi razgrađivati i tako stvarati povoljne uslove za razvoj bakterija.

Osim toga, staklo se lakše suši a sušenje je odličan način zaustavljanja razvoja bakterija.

Štaviše, ako je punite vodom iz slavine, većina vodovoda koristi hlor koji uništava štetne bakterije u vodi i slini.

Zaključak: “Ako čašu koristi samo jedna osoba i pijete čistu vodu, nemate razloga za strah što cijelo vrijeme pijete iz iste čaše“, kaže Margolin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare