13. Decembra 2019.

Koliko nas košta odlazak i dolazak poslanika u NSRS

Big Portal

Poznato je da narodni poslanici imaju mnogo veća primanja nego građani koje predstavljaju, pa je tako plata profesionalnih poslanika 2.550 KM, bez minulog rada. Šefovima poslaničkih klubova plata se uvećava za 383 KM, a zamjenik šefa kluba dobija dodatnih 128 KM. Poslanicima koji su na čelu radnih tijela isplaćuje se dodatnih 255 KM na platu.

Poslanici koji nisu zaposleni u skupštini primaju oko 70 odsto osnovne plate profesionalnih poslanika, odnosno 1.785 KM.

Ono po čemu se narodni poslanici razlikuju od drugih paralamentaraca jeste to što nikada nisu dobijali naknadu za regres, a ne isplaćuju im se ni naknade za zakup stana, troškovi posjete porodici, odnosno takozvane vikend naknade, niti naknada za odvojeni život od porodice.

Ipak, dodatnih troškova ima još, jer Narodna supština snosi troškove dolaska na sjednice.
– Narodnim poslanicima ne pripada naknada za prevoz za dolazak na posao. Troškovi dolaska na sjednice Narodne skupštine i radnih tijela poslanicima se obračunavaju po osnovu Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja putničkih motornih vozila u Narodnoj skupštini Republike Srpske – navode u parlamentu.

Objašnjavaju da je ovaj pravilnik donijela Administrativna komisija 13. februara prošle godine, te preciziraju da se naknada isplaćuje poslanicima za obavljanje poslova iz nadležnosti Narodne skupštine.

– U skladu sa članom 12. Pravilnika, naknada se isplaćuje poslaniku koji za dolazak na sjednice Narodne skupštine ili radnih tijela ili prilikom obavljanja drugih službenih poslova koristi vlastiti automobil. Po ovom osnovu pripada mu naknada u visini od 15 odsto od cijene litre goriva po pređenom kilometru na najkraćoj dužini puta od mjesta prebivališta do sjedišta Narodne skupštine Republike Srpske – objasnili su nam u Narodnoj skupštini.

Iz NSRS nam nisu odgovorili kojim poslanicima se isplaćuje novac, odnosno na koliko njih tačno se odnose ovi troškovi.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare