Koliko minuta kretanja dnevno može smanjiti rizik od raka? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Koliko minuta kretanja dnevno može smanjiti rizik od raka?

Niz bioloških mehanizama koje stvaramo aktivnošću poput regulacije tjelesne težine, šećera u krvi, hormona te pozitivnog uticaja na imunološki sastav rezultiraju značajnim smanjivanjem rizika od raka debelog crijeva, pluća, dojke, trupa maternice, bubrega, gušterače, jednjaka.

Znate li da vam samo 12 minuta fizičke aktivnosti dnevno može spasiti život?

Brojne vrste raka iz dana u dan odnose sve više života širom svijeta. Nedovoljna svijest o važnosti prevencije te samim time i kasno otkrivanje pojave bolesti vodeći su razlog poraznih statistika koje možemo promijeniti.

Tumor se ne nasljeđuje nego se nasljeđuje predispozicija za njezin razvoj upravo u vidu oštećenih gena. Hoće li jedna osoba razviti tumorsku bolest ili ne, zavisi o mnoštvu unutrašnjih i vanjskih činilaca. A ko će zaista i oboljeti i kada će oboljeti, nažalost, niko ne može predvidjeti. Što je naš organizam jači i sposobniji za obranu, to je veća šansa da ćemo pobijediti zloćudnu bolest.

Ako želite da očuvate zdravlje, razmislite o sljedećim činjenicama koje mogu da budu snažan motiv:

Pušenje uzrokuje 80 do 90 posto smrti od raka pluća

Najveći i najjednostavniji uzrok najčešćeg raka na svijetu najjednostavnije je izbjeći – prestanite pušiti ako ste pušač.

Alkohol povećava rizik za 4 do 6 puta

Konzumacija alkohola povećava rizik od raka usne šupljine, grkljana i glasnica, dojke, debelog crijeva i jetre.

Obrađena i slana hrana prijetnja za crijeva i želudac

Uživajte u voću, povrću i cjelovitim žitaricama uz malo mesa i mliječnih proizvoda provjerenog kvaliteta.

UV zraci velika prijetnja za kožu

Pretjerano izlaganje prirodnom suncu ili umjetnim UV zracima u solarijima dokazano najveći uzročnik svih tipova raka kože.

Hronične infekcije povećavaju rizik za nastanak raka

Oko 22 posto uzroka smrti u zemljama u razvoju i 6 posto u industrijalizovanim zemljama uzrokovani su hroničnim infekcijama kao što su Hepatitis B ili C virus ( koji uzrokuju rak jetre), humani papilloma virus (uzrokuje rak vrata maternice) i helicobacter pylori, bakterija koja povećava rizik od raka želuca.

BMI iznad 25 uzrok osam vrsta raka

Dokazano je da pretjerana tjelesna težina (Indeks tjelesne mase, BMI iznad 25-30) povećava rizik od raka bubrega, jednjaka, želuca, debelog crijeva, dojke ( u žena nakon menopauze), prostate, žučnog mjehura i gušterače. Odgovarajuća dijetalna hrana i neizostavna umjerena fizička aktivnost dobitna su kombinacija za smanjenje rizika od svih vrsta raka.

Aktivni elegantno popunjeni zdraviji su od mršavih “usidjelica”

Vjerovali ili ne fizička neaktivnost uzrokuje oko 25 posto slučajeva raka dojke i debelog crijeva. S druge strane dokazano je da redovna vježba smanjuje rizik od raka dojke i debelog crijeva. I ono što je najvažnije – nije toliko važno kolika je tjelesna masa (osim ako nije pretjerana), nego koliko smo fizički aktivni. Aktivni elegantno popunjeni sigurno su zdraviji od mršavih usidjelica. Za odrasle osobe najmanje 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti pet dana u sedmici smanjuje rizik od raka. Za mlade osobe 60 minuta umjerene do jače fizičke aktivnosti na dan garantovano smanjuje rizik od raka.

24 sata

Danas objavljeno

Brze kiflice: Mekane i ukusne, gotove za 15 minuta

Vanja A

Brze fritule: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu

Vanja A

Navike koje će sačuvati kožu tokom hladnih dana

Vanja A

Ostavite komentar