Koliko minuta dnevno trebamo šetati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Koliko minuta dnevno trebamo šetati

Šetnja koja traje 21 minut može za 30 odsto umanjiti rizik od srčanih bolesti, tvrde stručnjaci sa Harvarda.

Postoje i naznake da hodanje može umanjiti rizik od dijabetesa, kancera, sniziti krvni pritisak, nivo holesterola i očuvati naše mentalne kapacitete.

Hodanje se preporučuje svima bez obzira na godine i istoriju bolesti, prenosi Eklinika.

“Svakodnevno hodanje je odličan oblik vežbanja koji jača srce i smanjuje kardiovaskularne smetnje, a često je u korelaciji sa drugim zdravim navikama”, kaže dr Tamanna Singh, kodirektor centra za sportsku kardiologiju na Cleveland Clinic.

I pored toga što se obično hodanje ne može staviti u istu ravan sa kardio vježbama ili trčanjem, ono je jednako dobro za organizam, pa se preporučuje osobama svih uzrasta i skoro bez obzira na zdravstveno stanje.

“Svako ima koristi od hodanja. Osobe koje imaju minimalni kardiovaskularni rizik mogu prevenirati na ovaj način razvoj bolesti. Onima koji pate od ozbiljnijih stanja kao što su visok krvni pritisak, holesterol, dijabetes, gojaznost preporučuje se hodanje kao najbolji način da kontrolišu svoju bolest i spriječe moždani ili srčani udar,” navodi Singh.

Otprilike 21 minut može biti magični broj. I svakodnevno hodanje na kratke staze ima svoje prednosti. Posebno se preporučuje osobama koje rade od kuće. Produženo sjedenje utiče na tijelo i veoma je loše, posebno kod osoba koje ne praktikuju nikakav oblik vježbanja.

Ukoliko nam nedostaje motivacija, uvijek je lakše u društvu, pa se savjetuje šetnja sa prijateljima. Početne šetnje ne treba da budu praćene brzim tempom. Tokom šetnje možemo da slušamo omiljeni podkast, muziku, audio knjigu.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Svom snagom, bez pauza: 10 minuta super vježbi za stomačne mišiće

Vanja A

Pokušajte da ublažite kašalj na prirodan način

Vanja A

Istraživanje: Čašom mlijeka protiv srčanog udara

Vanja A

Ostavite komentar