19. Decembra 2020.

Koliko košta nova Toyota na vodonik

Big Portal

Toyota koja za pogon koristi vodonične gorivne ćelije košta od 49.500 dolara. Kupce koji se odluče za lizing opciju, bazični Mirai XLE koštaće 499 dolara mesečno.

Toyota je kao dodatni stimulans obezbedila i besplatne količine goriva, u visini do 15.000 dolara po kupcu, navodi se u saopštenju japanske kompanije.

Oni koji se odluče za nešto luksuzniju varijantu, moraće da izdvoje bar 66.000 dolara, koliko iznosi početna cena za verziju Mirai Limited, ili 549 dolara mesečno, ako odaberu finansiranje kroz lizing.

Foto: Toyota promo

Podsećamo, vodonične gorivne ćelije funkcionišu po principu mešavine vodonika sa kiseonikom iz vazduha, odakle se, zatim, hemijskom reakcijom dobija električna energija za pokretanje elektromotora. Nema izduvnih gasova, a jedino što se emituje u životnu sredinu je – voda.

Mirai druge generacije ima potpuno novi dizajn u odnosu na “ružnjikavog” prethodnika. Model koji se prodaje u SAD raspolaže sa 182 KS (134 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm.

Automobil od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzava za 9,2 s.

Foto: Toyota promo

Prema podacima koje je objavila Američka agencija za zaštitu okoline (EPA), Mirai XLE može da pređe oko 650 km sa jednim punjenjem rezervoara.

Luksuznija verzija Mirai Limited ima nešto manju autonomiju, do 575 km.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare