11. Jula 2022.

Koliko je zdrav indijski orah većina ljudi i ne zna

Big Portal

Nutricionisti tvrde da je jedna od najkorisnijih funkcija koje indijski orah ima na zdravlje ta što spriječava razmnožavanje slobodnih radikala koji su krivi za brz razvoj malignih bolesti i procese starenja.

Bogat je vitaminima A, B2 i B1, željezom, selenom, palmitoleinskom i oleinskom kiselinom, amino kiselinom triptofan, te još nizom bjelančevina i korisnih minerala.

Smanjuje krvni pritisak

Redovna konzumacija indijskog oraha povezana je sa nižim vrijednostima krvnog pritiska, govore rezultati studije koja je objavljenja u časopisu “Current Developments in Nutrition”. Uključivanje indijskog oraha u ishranu može poboljšati vrijednosti gornjeg i donjeg krvnog pritiska, ali i smanjiti nivo triglicerida.

Smanjuje nivo holesterola

Ako jedete indijski orah svaki dan umjesto užine sa visokim sadržajem ugljenih hidrata utičete na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Važno je da znate da je od 60 do 100 grama ovog ploda sedmično (ili od 5 do 8 plodova na dan) dovoljno da izvučete benefite iz njega.

Reguliše nivo šećera u krvi

Indijski orah sadrži nezasićene masne kiseline koje blagotvorno utiču i na nivo šećera u krvi. Doprinosi i snižavanju nivoa triglicerida i štiti organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem indijskog oraha znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Dobro je poznato da hrana može da uspori starenje organizma, i da se na licu ogleda ono što jedemo. Ljekari savjetuju da nakon 50. godine u svoj jelovnik obavezno uvrstite oraščasto voće, osim što održava kožu mladom normalizuje probleme sa spavanjem kod žena u menopauzi.

Izvor: kurir.rs

(S.B.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare