Nutricionisti tvrde da je jedna od najkorisnijih funkcija koje indijski orah ima na zdravlje ta što spriječava razmnožavanje slobodnih radikala koji su krivi za brz razvoj malignih bolesti i procese starenja.
Bogat je vitaminima A, B2 i B1, željezom, selenom, palmitoleinskom i oleinskom kiselinom, amino kiselinom triptofan, te još nizom bjelančevina i korisnih minerala.
Smanjuje krvni pritisak
Redovna konzumacija indijskog oraha povezana je sa nižim vrijednostima krvnog pritiska, govore rezultati studije koja je objavljenja u časopisu “Current Developments in Nutrition”. Uključivanje indijskog oraha u ishranu može poboljšati vrijednosti gornjeg i donjeg krvnog pritiska, ali i smanjiti nivo triglicerida.
Smanjuje nivo holesterola
Ako jedete indijski orah svaki dan umjesto užine sa visokim sadržajem ugljenih hidrata utičete na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Važno je da znate da je od 60 do 100 grama ovog ploda sedmično (ili od 5 do 8 plodova na dan) dovoljno da izvučete benefite iz njega.
Reguliše nivo šećera u krvi
Indijski orah sadrži nezasićene masne kiseline koje blagotvorno utiču i na nivo šećera u krvi. Doprinosi i snižavanju nivoa triglicerida i štiti organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem indijskog oraha znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
Dobro je poznato da hrana može da uspori starenje organizma, i da se na licu ogleda ono što jedemo. Ljekari savjetuju da nakon 50. godine u svoj jelovnik obavezno uvrstite oraščasto voće, osim što održava kožu mladom normalizuje probleme sa spavanjem kod žena u menopauzi.
Izvor: kurir.rs
(S.B.)