5. Septembra 2022.

Koliko je zaista loše jesti šećer prije spavanja?

Big Portal

Naučeno ponašanje, kao što je uživanje u zdjeli sladoleda uveče, takođe može potaknuti tvoju želju da uzmeš nešto slatko prije spavanja. Opšte opasnosti od dodavanja šećera su dobro poznate, ali ipak, možda se pitaš kako tačno konzumiranje šećera prije spavanja utiče na tvoje tijelo – posebno na san.

Foto: unsplash.com

Da bismo saznali, pitali smo ljekare i registrovane dijetetičare kako bismo otkrili istinu. Bilo da se radi o činiji zašećerenih pahuljica, šoljici zaslađenog čaja ili slatkišu uveče, evo šta se može dogoditi ako pojedeš šećer prije spavanja.

Može izazvati upalu

Konzumiranje puno šećera u velikoj je mjeri povezano s hroničnom upalom, koja je povezana s brojnim zdravstvenim stanjima poput srčanih bolesti, gojaznosti, raka i dijabetesa, prema Harvard Health Publishingu.

A pokretanje upalnog odgovora u tijelu moglo bi biti posljednja stvar koju želiš da uradiš prije nego što kreneš na spavanje. Upala je povezana sa apnejom za vrijeme spavanja, stanjem u kojem upaljeni disajni putevi ometaju naše disanje tokom spavanja, prema Michigan Centru za TMJ i Sleep Wellness.

“Šećer može uzrokovati upalu tkiva koje oblaže usta i grlo, uzrokujući oticanje i povećanje proizvodnje sluzi”, kaže neurolog i stručnjak za spavanje Brandon R. Peters, MD, FAASM. “Ovo može uzrokovati post-nazalno kapanje i uticati na disanje, uzrokujući hrkanje i pogoršanje apneje u snu.” Hrkanje i poremećaji spavanja mogu izgledati bezopasno, ali ih treba shvatiti ozbiljno.

šećer prije spavanja
Foto: unsplash.com
Može uticati na kvalitet sna

Iako mnogi ljudi misli da ih jedenje šećera prije spavanja drži budnim i dovodi do hiperaktivnosti, malo je dokaza koji sugerišu da je to zapravo istina. Međutim, rafinisani šećeri brzo podižu nivo šećera u krvi, što može izazvati osjećaj navale energije i otežati zaspivanje, kaže Peters.

„Konzumiranje puno šećera prije spavanja može dovesti do lakšeg spavanja, manje obnavljajućeg sna uz više uzbuđenja“, kaže Peters. “Uzbuđenje je buđenje ili prelaz iz dubokog u laganiji san. Česta uzbuđenja mogu potkopati kvalitet sna i mogu se povezati s poremećajima disanja.”

Dok su istraživanja o jedenju slatkiša neposredno prije sna oskudna, ono što sigurno znamo je da prevelika konzumacija generalno utiče na san. Ishrana bogata šećerom povezana je s lošim kvalitetom i trajanjem sna, prema istraživanju iz avgusta 2019. u ​American Journal of Lifestyle Medicine​.

šećer prije spavanja
Foto: unsplash.com
Može dovesti do debljanja

Opet, postoji ograničeno istraživanje o tome kako konzumiranje šećera neposredno prije spavanja utiče na tvoju težinu. Ali znamo da se višak šećera skladišti u masnim ćelijama. Takođe znamo da dok smo budni, naše tijelo može koristiti taj šećer za energiju. Ali noću kada radiš malo ili nimalo fizičke aktivnosti, previše šećera može biti problematično.

“Kada jedemo šećer prije spavanja, ne metaboliziramo pravilno šećer i on postaje upalan”, kaže registrovana dijetetičarka Dana Ellis Hunnes PhD, RD. “Noću kada spavamo, ne sagorijevamo taj šećer, pa je vjerovatnije da će dovesti do skladištenja masti i debljanja.”

Konzumiranje slatke hrane ranije tokom dana daje nam priliku da metaboliziramo šećer tako da se koristi za energiju, a ne kao mast.

šećer prije spavanja
Foto: unsplash.com
Dakle, koliko je zaista loše jesti šećer prije spavanja?

Ako to radiš stalno, konzumiranje šećera prije spavanja može imati posljedice na tvoje zdravlje. Iako je uvijek dobra ideja praktikovati umjerenost, možda bi bilo bolje izbjegavati šećer prije spavanja i uživati ​​u svojim poslasticama tokom dana kada je tijelo aktivnije.

“Pošto šećer može djelovati kao upala koja remeti san, najbolje je izbjegavati ga što je više moguće prije spavanja. Kao opšte pravilo, preporučio bih da se ne jede šećer 2 do 3 sata prije spavanja kako bi se omogućila pravilna probava “, kaže Peters. “S obzirom na to, povremeni slatki zalogaj uveče vjerovatno nije nešto o čemu treba da brinete.”

Smanjenje dodanog šećera u ishrani, čak i za malu količinu, može učiniti čuda za tvoje zdravlje i san. Ciljaj na maksimalno 6 do 9 kašika dodanog šećera dnevno, prema Američkom udruženju za srce.

Izvor: livestrong.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare