19. Maja 2022.

Koliko je potrebno da se ukrade Tesla? U pitanju su sekunde VIDEO

Big Portal

Stručnjak za bezbednost NCC grupe, Sultan Kasim Kan, uspeo je da hakuje i otključa Tesla Model Y za samo deset sekundi. Učinio je to uz pomoć laptopa, povezanog relejnog uređaja i malo znanja iz programiranja.

Korišćenje relejnog uređaja može bežično da premosti signal između automobila i pametnog telefona vlasnika (koji deluje kao daljinski ključ), što dovodi do toga da vozilo misli da je telefon u dometu vozila, iako može biti stotinama metara ili čak kilometrima daleko .

Napad se zasniva na hakovanju mobilnog telefona, ali može da radi i sa daljinskim ključem, koji je zasnovan na Bluetooth ultra niskoj potrošnji energije (BLE).

Procesom može upravljati nekoliko lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan na Internet negde gde vlasnik boravi (kafe, restoran…). Kada su vlasnik i mobilni telefon/ključ u dometu releja, drugom lopovu treba samo nekoliko sekundi da se odveze.

Kompanija Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, one se uglavnom sprovode hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivim.

Američki proizvođač je 2018. uveo opciju pod nazivom PIN-to-drive koja, ako je aktivirana, deluje kao dodatni bezbednosni sistem za sprečavanje krađe. Ali pitanje je koliko i ovaj sistem pomaže.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare