25. Januara 2022.

Koliko je potrebno da se isprazni akumulator zbog svjetla u kabini

Big Portal

Ako zaboravite da ugasite svetla ili ne zatvorite dobro vrata automobila, u nekim modelima će ostati uključena sijalica u kabini. Koliko vremena je potrebno da se akumulator isprazni?

Kako piše Revijahak, akumulatori manjeg kapaciteta u vozilima sa benzinskim motorima, na primer, mogu da se isprazne do te mere da sutradan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo najčešći problem.

Najčešće će ovaj problem pogoditi akumulatore vozila koji su stariji od dve godine, a zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja njihov kapacitet je smanjen. Starija vozila su obično opremljena sa jednom sijalicom od 5 W, dok novija imaju do tri svetlosne sekcije u prednjem prostoru kabine, a opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe, pogotovo karavani, što značajno povećava broj sijalica kojih tada može biti i do pet.

Problemi sa pokretanjem motora mogu nastati nakon povratka u vozilo već nakon pet sati rada ovih sijalica. Ostaće nešto struje u vozilu za manju potrošnju, ali to nije dovoljno za pokretanje motora.

Ova vrsta problema se najčešće dešava kod vozača ako vrata vozila nisu potpuno zatvorena ili se unutrašnje osvetljenje uključi na prekidaču na kraju vožnje da bi se nešto pročitalo pa se na to zaboravi prilikom napuštanja vozila, očekujući da se svetlo samo ugasi.

Ukoliko se to desi uveče, sledeći kontakt sa vozilom je obično tek sledećeg jutra kada se možemo iznenaditi da vozilo ne reaguje na daljinski ključ. Tada moramo da uđemo u vozilo pomoću mehaničkog ključa, otključavanjem brave u vratima.

Foto: BaLL LunLa/Shutterstock

Mnoga vozila, kada su zaključana, imaju funkciju “mekog” gašenja unutrašnjeg osvetljenja u trajanju od 2 do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila.

Kada zaključamo vozilo, automatski očekujemo da se svetlo ugasi. Ali ako ne zatvorimo vrata dovoljno, ona će ostati uključena na nekim modelima.

Na sreću, nova vozila su uglavnom imuna na ovaj problem, jer se i u slučaju otvorenih vrata svetla gase za desetak minuta.

Ako imate stariji model, nije loše sačekati nakon što se vozilo zatvori da se ugase svetla.

Takođe, uverite se da ste isključili sve potrošače u vozilu kako ne biste ispraznili akumulator vozila i izbegli nemogućnost pokretanja motora sledećeg dana.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare