11. Jula 2022.

Koliko je opasno plivati odmah poslije obroka

Big Portal

U želji da što bolje iskoristimo taj odmor i uživanje na obali lijepog plavog mora ljudima je potpuno u redu da ručaju ispod suncobrana, a ako je to neka brza hrana za ponijeti tim bolje.

Ipak, mnogo puta smo imali prilike da čujemo da nam roditelji ili zdravstveni radinici kažu da nije dobro ući u vodu odmah nakon obroka.

Doktor Džim Kini, koji godinama radi u hitnoj pomoći u jednoj bolinici u Kaliforniji dao je odgovor na ovo pitanje, kao i još nekoliko korisnih savjeta.

“Ne postoje medicinski dokazi koji ukazuju na to da je neophodno da sačekate najmanje 30 minuta nakon jela, prije plivanja. Nije bilo slučajeva niti dokaza koji sugerišu da je jelo neposredno prije plivanja dovelo do toga da se neko udavi”, rekao je Kini.

Prema njegovom mišljenju ovaj mit je nastao nekad davno kad ljudi nisu imali dovoljno znanja o tome kako zapravo funkcioniše ljudski organizam. Tada se smatralo da nakon jala manje kiseonika dotiče u ruke i noge u toku plivanja, jer je stomak prezauzet varenjem, pa bi to moglo da dovede do slabosti i davljenja.

Jedenje prije plivanja, međutim, može da bude opasno ako planirate da pređete veliku razdaljinu ili da plivate previše brzo. Lagano, rekreativno plivanje sa prijateljima nakon uživanja u hrani ne predstavlja nikakvu opasnost, ali ako ste planirali nešto napornije, bolje bi bilo da sačekate.

“Jedenje velikog obroka, nakon koga slijedi iscrpljujuće plivanje, može da dovede do mučnine ili povraćanja”, objasnio je Kimi, koji savjetuje da “olimpijsko” plivanje ipak malo odložite, prenosi glossy.espreso.co.rs.

Ono što Kini preporučuje jeste da se unosi umjerena količina namirinica, kao i da se tokom ljeta biraju one koje se lako vare i koje neće opteretiti vaš organizam.

Do 70 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa rekreacijom u vodi među adolescentima i odraslima dogodilo se kada je bio uključen alkohol.

Stoga, ovo je definitivno namirnica koju ne treba da konzumirate dok ste na plaži ili na bazenu, koliko god da ste vješt plivač.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare