Koliko goriva ima u rezervoaru kad se upali lampica rezerve - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Koliko goriva ima u rezervoaru kad se upali lampica rezerve

S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, prenosi RevijaHAK.

Uključi li se žuta lampica na instrument tabli koja sugeriše da ste je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno cijediti posljednju kap goriva iz rezervoara, što ne preporučujemo jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebala), a i filtera goriva u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Još uvijek ima onih koji ne odustaju od toga da žive opasno, na ivici uključivanja žute lampice i dolijevanja goriva za 15-ak maraka. Treba biti iskren i reći da ne živimo u ekonomskom obilju pa mnogi od nas već godinama nisu napunili rezervoar do vrha.

Koliko automobil može preći na rezervi?

Mnogo je mjerenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil u prosjeku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi rezerva, brzo na benzinsku stanicu, uložite više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta tanka goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u tanku nakon što se uključi lampica. Pogledajte i prosječnu potrošnju pa uporedite s količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru.

S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, gdje se konzumira više goriva ili na cestama s ograničenjem 80 km/h gdje ćete biti najekonomičniji.

 Međutim, zbog vašeg duševnog mira i bezbjednosti uvijek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica.

(HAK)

Danas objavljeno

Porsche 911 Turbo Safari

Vanja A

Kako brzo ukloniti snijeg i led s vjetrobranskog stakla?

Vanja A

Zašto Ilon Mask mrzi tehnologiju vodonika?

Vanja A

Ostavite komentar