14. Oktobra 2021.

Koliko dugo možeš ostaviti mačku samu?

Big Portal

Ali, taj stereotip nije uvijek tačan. Studije, ali i lično iskustvo nekih vlasnika, pokazuju da im treba pažnje kao i drugim životinjama.

ostaviti mačku samu
Foto: unsplash.com

Zbog toga smo se zapitali, koliko dugo ih možemo ostaviti same?

Ako planiraš putovanje ili povratak na posao, moraš uzeti u obzir određene faktore. Stručnjaci kažu da odgovor vjerovatno nije onoliko dugo koliko misliš – ali postoje načini na koje možeš zaštititi svoju mačku i održati je emocionalno zdravom, ako treba da budeš odsutan/a od kuće na ograničeno vrijeme.

„Ne biste trebali ostavljati svoju mačku samu na duže vrijeme“, kaže Mikel Delgado, ekspert za mačke, i postdoktorski saradnik, Fakulteta veterinarske medicine na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu.

“Mačke takođe imaju emocionalne i društvene potrebe, koje se ne mogu zadovoljiti ako ostanu same duže vrijeme.”

ostaviti mačku samu
Foto: unsplash.com
Koliko dugo je moguće ostaviti mačku samu?

Delgado preporučuje da ne ostavljamo “mačku samu bez osobe, koja će je provjeravati duže od 24 sata”. Možda ćeš doći u iskušenje da ostaviš svoju macu u kući sa zdjelom hrane i kreneš na putovanje za vikend – ali tako bi se moglo ugroziti zdravlje mačke.

“Mačke se mogu prejesti zbog stresa, prevrnuti zdjelu s vodom ili se povrijediti – pa nije u redu ostaviti im veliku zdjelu hrane i misliti da će sve biti u redu”, kaže Delgado. Ni automatske hranilice nisu rješenje.

Takođe je važno uzeti u obzir emocionalnu dobrobit mačke, kaže Delgado. Ako su mačke pod stresom zbog dugotrajnog odsustva vlasnika, mogu pokazati simptome emocionalnog stresa, uključujući: povraćanje, nedostatak apetita, dijareju, nekorištenje pijeska za nuždu.

Foto: unsplash.com

Trebalo bi da imaš osobu koja će obići tvog ljubimca, najbolje bi bilo dva puta dnevno. To bi trebalo da bude uvijek ista osobu na koju je tvoja mačka već navikla i sa kojom se slaže. Takođe je bitno, da je hrani u isto vrijeme kad i ti, i jednostavno bude prisutna, jer je mačkama potrebno ljudsko prisustvo. Naravno, nije uvijek lako pronaći takvu osobu, pa u obzir dolaze i pansioni, koji se bave čuvanjem kućnih ljubimaca. Potrebno je da budu podmirene bar osnovne potrebe ljubimca.

Ali, postoje i drugi načini na koje svojim mačkama možemo pružiti aktivnosti, kako bi se osjećale ugodno dok nas nema. Delgado preporučuje kombinaciju sljedećih opcija: jestive puzzle, sigurne igračke, muzika ili video za mačke. Ovo nije zamjena za osobu koja čuva mačku, ali je dodatna aktivnost za mačku dok je sama.

Prije nego što mačku ostaviš samu, provjeri temperaturu u kući. Mačkama je potrebna viša temperatura prostorije nego ljudima, pa vodi računa o tome da se maca ne smrzava.

Izvor: inverse.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare