Koliko cvjetova stane u flašicu parfema Chanel No.5 - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Koliko cvjetova stane u flašicu parfema Chanel No.5

U kasno proljeće, svakog jutra oko 9:30 pčele dolijeću u polje Žozefa Mila, u Pegomasu u Francuskoj. U daljini se vide obrisi Alpa, tu je i blag mediteranski vetar. Porodica Mil ima ekskluzivno pravo da uzgaja jasmin i ruže za modnu kuću Chanel.

Njihovo cvijeće je jedini sastojak koji parfem Chanel No.5 čini jedinstvenim.

Ruža koja se koristi za proizvodnju parfema čije kapi su spavale zajedno sa Merilin Monro, se zove Rosa centifolia. Stotine cvjetova u bokorima padaju pod sopstvenom težinom. Ova vrsta je nagrađena zbog svog intenzivnog, slatkastog, mednog mirisa. Kada bi bila instrument – vjerovatno bi bila flauta. Nevjerovatno je da Žozef Mil, čiji pradjeda je 1840. napravio farmu, može da prepozna ruže iz Pegomasa zatvorenih očiju.

Berači cveća za Chanel 5 Foto: Profimedia

– To možete da uporedite s vinom. Burgundac iz bilo kog drugog kraja nije burgundac- rekao je.

U rano jutro prošlog maja gospodin Mil je stajao usred svog ružičastog carstva, a mirisi su postajali sve jači kako se približavalo podne. Uhvatio je čašicu cvijeta i pokazao kako se pravilno siječe ruža.

– Jedan prst preko, jedan ispod. Onda okrenete, možete čuti kako pucne – kaže.

Kada ruže počnu da cvjetaju, svih 50 ari se moraju obrati za dvije nedjelje. Mil radi sa svojim zetom Fabrisom Bjankijem koji nadgleda 70 berača, među kojima najviše ima žena iz Turske i četvoricu snagatora koji nose korpe sa cvjetovima. Očekuje se da naberu oko 37 tona cvijeća.

Foto: Profimedia

Berači rade u paru i dok beru cvijeće uglavnom tračare. Beračica Songul Ozer pjevuši i kaže da je više voljela svoj stari posao sekretarice. Ovo joj je peta sezona na Mil poljima. Sinhronizovanost pokreta žena i njihovi svijetli šeširi širokih oboda djeluju kao scena s neke Brojgelove slike.

Kada je cvijet ubran, njegovo ulje se mora izvući brzo, prije nego što počne fermentacija.

– Stavite jedan u šaku. Čak i poslije dva, tri minuta neće imati isti miris – kaže Mil. I u pravu je, ruža dobija biberastiji miris. Od 300 do 500 ruža daju kilogram. Nosači su natovarili korpe od po 10 kilograma u kamion. Za manje od sat vremena cvijeće je isporučeno u fabriku.

Žozef Mil Foto: Profimedia

– Koristimo izraz “la fleur au flacon” ili “cvijeće u boci”. Ja radim kao slikar sa svojim specijalnim bojama. To je naša posebna nijansa parfema – kaže Olivije Polž “glavni nos” Chanel parfema. On je četvrti “nos” u istoriji kuće Chanel, a posao je preuzeo od svog oca.

Milov rođak- Žan Fransoa Viel nadgleda fabriku i proces u kom se cvijeće transformiše u miris. Sirov materijal – cvijeće, postaje voskaste strukture, a i tog “voska” se dobija visoko koncentrovano ulje koje ide u mnoga parfeme.

Berači cvijeća za Chanel 5 Foto: Profimedia

Radnici sipaju prepune korpe u ogromne metalne bačve, kao plen poslije unosne pljačke. To je faza u kojoj aroma prelazi u čvrsto stanje. Radnici koriste vile da “smire gomilu” cvijeća, a Viel dodaje dvije hiljade litara heksana, tečnosti bez mirisa, koja se zagrijeva do 68 stepeni Celzijusa, i onda se bačve ponovo otvaraju.

Cvijeće više nije roze, već braon. Vazduh smrdi na prepečen tost. Pod fabrike izgleda kao da je povorka nekog vjenčanja upravo prošla.

Ima tu mnogo više koraka do samog kraja. Svaka flašica od 30ml parfema Chanel No.5 predstavlja zagrobni život hiljadu cvjetova jasmina i 12 ruža iz Pegomasa.

– Živ materijal vam daje identitet kakav vam ne može dati nijedan sintetički. Ljudi o parfemu misle kao o nečem ekskluzivnom, ali ja zaista volim ovu njegovu perspektivu “noge u blatu” – zaključio je Polž.

Izvor: newyorker.com

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Vanja A

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Ostavite komentar