Koliko ćemo čekati na ekološki prihvatljive letove - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Koliko ćemo čekati na ekološki prihvatljive letove

Poslije automobila kao zagađivača vazduha, i avio-industrija očekuje da će se pojedine letjelice pokretati i na struju. Avionski promet proizvodi 2,5 odsto godišnje globalne emisije ugljen-dioksida i jedan je od najvećih zagađivača u svetu. Zato je „Erbas“ predstavio svoje planove za naredne decenije.

Evropski vazduhoplovni koncern „Erbas“ želi da izgradi prvi avion s niskom emisijom ugljenika koji bi trebalo da bude pušten u promet do 2035. godine.

Izvršni direktor kompanije Gijom Fori u Hamburgu je rekao da bi avion mogao da bude hibridni, što znači da bi kombinovao klasično gorivo i struju, ili bi kao gorivo mogao da koristi vodonik ili neko klimatski neutralno gorivo.

„Dve stvari su jako bitne, a to je aerodinamika i korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Da je i ovo moguće pokazao je prvi solarni avion koji je samo na Sunčevu energiju obišao svet. Ali eksperimenti služe da bi se kasnije uveli u proizvodnju“, napominje Fabricio Berger iz kompanije „Erbas“.

Razvoj potrebne tehnologije je još u povoju i u pitanju je vrlo složen proces koji će trajati godinama ili čak decenijama, kažu u „Erbasu“.

„Kao što vidite, avion svojim oblikom sve više podseća na pticu nego na cigaru koju neko gura. Moramo iskoristiti sve pogodnosti aerodinamike“, dodaje Berger.

U „Erbasu“ ističu da su svesni svoje odgovornosti i uspeli su da znatno smanje potrošnju goriva po putniku zahvaljujući lakšim avionima sa snažnijim motorima, a ekološki prihvatljivi letovi prioritet su te kompanije.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Novi McLaren P1? Ne, čamac od milion dolara

Vanja A

Htio da provoza Bugatti od 5 miliona dolara, ali nije pogledao vremensku prognozu

Vanja A

Stigao je još opakiji Lamborghini Urus S

Vanja A

Ostavite komentar