12. Decembra 2020.

Koliko će zaraditi farmaceutski divovi od vakcina?

Big Portal

Kako je objavio CNN, u to nije uračunata vrijednost nematerijalne imovine te dvije kompanije, odnosno reputacija, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle da se okonča najgora pandemija koja je pogodila svijetu.

Posebno snažan skok tzv. goodwilla evidentan je kod “Moderne”, biotehnološke firmice za koju je prije ove godine čula tek nekolicina ljudi, a koja je sad nadomak dobivanja dozvole američkog saveznog odjeljenja za lijekove za distribuciju vakcina protiv pošasti korona virusa.

Rast cijena dionica

Samo “Pfizer” bi, prema projekcijama Morgan Stanleyja, iduće godine mogao uprihodovati 19 milijardi dolara od vakcina protiv Covida-19, povrh 975 miliona u ovoj godini.

“Pfizer” će svoj prihod podijeliti s “BioNTechom”, njemačkom kompanijom s kojom je razvio tu vakcinu. Njihova vakcina odobrena je u Britaniji, a uskoro bi zeleno svjetlo trebalo dobiti i u SAD-u.

U Morgan Stanleyju procjenjuju da bi “Pfizer” u 2022. i 2023. mogao ostvariti još 9,3 milijarde dolara prihoda od prodaje te vakcine, sve dok ukupno svjetsko stanovništvo ne bude vakcinisano.

I dok cijena dionice “Pfizera”, moćne američke farmaceutske kompanije, ove godine i nije znatno porasla – svega 12 posto, dionica “BioNTecha” uzletjela je gotovo 300 posto, podignuvši njegovu tržišnu kapitalizaciju na gotovo 30 milijardi dolara.

S druge, pak, strane, vakcina koju je izumila “Moderna” već je transformisala tu gotovo nepoznatu kompaniju u moćnu farmaceutsku kuću, vrijednu 62 milijarde dolara.

Cijena njenih dionica, naime, katapultirana je uvis ove godine za čak 700 posto, a u Morgan Stanleyju procjenjuju da je polovina tržišne vrijednosti te kompanije vezana za vakcinu protiv Covida.

U Goldman Sachsu procjenjuju da će iduće godine “Moderna” ostvariti 13,2 milijarde dolara prihoda od prodaje te vakcine. Zastrašujuće su to brojke za jednu kompaniju koja je u 2019. godini imala tek 60 miliona dolara prihoda i nikad prije nije licencirala proizvod.

“To je epska priča. Istorijsko postignuće u razvoju lijeka. Stvoriti novu tehnologiju u tako mladoj firmi i imati je gotovu baš u trenutku najgore pandemije u posljednjih sto godina teško je i zamisliti”, smatra Alan Carr, analitičar koji pokriva biotehnologiju u Needhamu.

Obećali vakcine na neprofitnoj osnovi

Visoko procijenjeni prihodi za “Pfizer” i “Modernu” izazvali su, međutim, i kritike onih koji gledaju ljudske patnje uzrokovane Covidom-19. Pandemija je dosad u svijetu ubila gotovo 1,6 miliona ljudi, a samo u SAD-u gotovo 300.000.

Njihovi konkurenti “Johnson&Johnson” i “AstraZeneca”, s druge strane, obećali su da će njihove vakcine, jednom kada budu raspoložive, tokom pandemije biti prodavane na neprofitnoj osnovi.

“Potpuno je pogrešno za farmaceutske kompanije poput ‘Pfizera’ i ‘Moderne’ da profitiraju, a njihovi izvršni direktori ostvaruju nečuveno lično bogatstvo od vakcina protiv Covida, čiji je pronalazak uveliko bio subvencioniran i podupiran od strane američkih poreznih obveznika”, smatra Elli Zupnick, glasnogovornik “Accountable.US-a”, institucije za nadzor i savjetovanje pacijenata.

Iako “Pfizer” nije primio novac iz inicijative Trumpove administracije za vakcinu, savezna vlada pristala je platiti 1,95 milijardi dolara za prvih 100 miliona doza.

“Moderna” je kapital za razvoj vakcina potražila na tržištu kapitala, prikupivši 1,3 milijarde dolara kroz prodaju dionica, ali dio novca, 955 miliona dolara, dobila je od američkih vlasti.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare