Koliko će se Đoković dići i šta je Beretini novo spremio? - BIGportal.ba
Sport Tenis

Koliko će se Đoković dići i šta je Beretini novo spremio?

Četvrtfinale Rolan Garosa. Finale Vimbldona.

Na trećem uzastopnom grend slem turniru, Novak Đoković sastaće se sa Mateom Beretinijem, ovoga puta u četvrtfinalu US opena, s početkom oko 3.00 u sredu na četvrtak po srednjoevropskom vremenu.

Ni jedan ni drugi nisu blistali u prve četiri runde, pa se očekuje da obojica podignu nivo igre sada kada se došlo do završnice.

Đoković ima istoriju takvih uspona – uostalom, nijedan od svojih 20 slemova nije osvojio bez izgubljenog seta. U prethodna dva kola, Novak je bio na konopcima u jednom delu meča, ali je i protiv Nišikorija i protiv Bruksbija uspeo da istraje i da osvoji ključni drugi set. Izgubio je set i u prvoj rundi od mladog Runea, a jedini potpuno rutinski duel bio je onaj sa Griksporom u drugom kolu.

S druge strane, Beretini je zasad prolazio duboko jedino onda kada je bio u odličnoj formi. Sada to nije slučaj, u stvari je više pitanje u kakvoj je formi Italijan, uprkos tome što u Njujorku već ima četiri meča iza sebe.

Zašto? Posle Vimbldona je bio povređen, odigrao zatim samo dva meča u Sinsinatiju, a u Njujorku, uz dužno poštovanje sezoni karijere Ilje Ivaške, nije imao dovoljno jakog protivnika. Od spomenutog Ivaške izgubio je dva seta, od Mutea i Otea po jedan, a nije teklo glatko ni prvo kolo sa Šardijem.

Novak ne sme da ponovi sporiji start

Novak Đoković
Geoff Burke-USA TODAY Sports

„Igra čekić-tenis. Uz Del Potra, verovatno momak koji najjače udara servis i forhend. Njegova jedan-dva igra je smrtonosna. Već se ustalio u vrhu, u to nema sumnje. Igrao je polufinale ovde pre dve godine, finale Vimbldona, bio je to težak okršaj u četiri seta. Ako servira dobro, što mu je najjače oružje, teško je igrati s njim na bilo kojoj podlozi“, rekao je Đoković u najavi meča.

Da, ono najvažnije jeste dinamika Beretinijev servis-Đokovićev ritern. Ako Novak bude ulazio u Mateove gemove, ako u njima bude mnogo dužih razmena, onda Novakove šanse drastično rastu.

Dosad na turniru Đoković nije igrao sa igračima kojima je servis primarno oružje, a obrnuto važi za Beretinija, nije još morao da se susretne sa takvim riternom.

Podloga u Njujorku jeste brza, pogotovo na stadionu Artur Eš, ali večernji termin uspori uslove, što će više odgovarati Đokoviću.

Italijan se na bekhendu umnogome oslanja na slajs. Protiv Novaka na Vimbldonu, to je donekle davalo uspeha, ali Đoković će na US openu još lakše nego na travi kupiti takve lopte. Đoković je svestan da će morati da podigne nivo igre i energije od samog starta. Beretini je profil igrača koji nije nimalo sličan Nišikoriju i Bruksbiju, a spor start sada bi mogao još skuplje da se plati.

U Beretinijevom timu veruju da mogu da okrenu stvari, posle poraza u četiri seta na Rolan Garosu i na Vimbldonu.

„Prošlog četvrtka smo trenirali s Noletom, probali smo nešto što bi moglo da nam bude korisno, pokušali smo da razumemo kako možemo da mj naškodimo. Možda zavaravam sebe, ali neizlečivi sam optimista, tako da sam i sada veoma samouveren“, izjavio je Vinćenco Santopadre, trener s kojim Beretini već dugo sarađuje.

Ostaje samo da nagađamo kakva će to novina biti, ali Mateo sigurno neće odstupiti od suštine svoje igre, a ključ će i dalje biti u servisu i riternu.

„Beretini mora prvi da napadne“

Mateo Beretini
Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

Analitičar Kreg O’Šenesi, koji je svojevremeno bio deo Đokovićevog tima, sada sarađuje sa Beretinijem, i takođe je naglasio značaj početnih udaraca.

„Prva četiri udarca. Ne smeju da nas zavedu duge razmene – ovaj meč će biti odlučen po tome kako teniseri po prva dva puta u poenu budu udarili loptu. Dakle – servis plus jedan i ritern plus jedan“, ističe Australijanac.

O’Šenesi je primetio da je Đoković u kratkim razmenama dominirao u vimbldonskom finalu (103-86), a da je u porazu od Aleksandera Zvereva u Tokiju bio podređen u takvim razmenama (55-38 za Zvereva).

„Kada se sve sabere i oduzme, Beretini mora bolje da servira i riternira. Nije nuklearna fizika, ali to je presudno za šanse Italijana“, dodaje O’Šenesi.

Novak će tražiti bekhend, hoće li biti odlučniji?

Novak Đoković
Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

Lakše reći nego uraditi, pogotovo uzevši u obzir kako Novak riternira. Beretini ima ubitačnu jedan-dva kombinaciju kada servisom stvori prednost, ali ako Đokovićevi riterni budu dovoljno duboki, Beretini neće moći iz težih situacija da odmah stvara prednost, kao što su to u određenim delovima meča činili Bruksbi i donekle Nišikori.

Osnovni Novakov zadatak na riternu biće da gađa bekhend, i to tako da Mateo ne može da se izmakne na forhend, mada to neće uvek biti moguće zbog „bombi“ koje Italijan servira.

S druge strane, ni Đoković nije rano u poenu bio odlučan i napadački orijentisan kao što je to obično u nešto kasnijoj fazi svoje karijere. To je dobrim delom i uzrokovalo mnogo dugih razmena u prethodna dva kola, a uzrok tome treba tražiti (barem delom) u ogromnom pritisku koji je na Novakovim leđima.

„Predviđam otvoren meč“

Mateo Beretini
REUTERS/Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

Nesporno, Đoković će lakše otvoriti teren protiv Beretinija nego protiv raspoloženog Nišikorija, ali za to ipak ne sme da udara konzervativno – nešto bliže linijama, uz što manje rizika. To je ravnoteža koju je, naravno, teško postići, ali Novak je sposoban za to.

Na još jednu stvar treba obratiti pažnju, na nju je ukazao Aleks Koreča, nekadašnji svetski broj dva.

„Iskreno, mislim da je Beretini bolji igrač na betonu nego na travi, zato što ima više vremena jer lopta više odskače. Mislim da mu je forhend opasniji i da bolje može da se kreće. Ni Beretini ni Novak nisu još na nivou na kojem su bili na Vimbldonu, previđam otvoren meč, iako smatram da će Novak malo podići nivo igre u odnosu na prethodni deo turnira“, rekao je Koreča.

Meč Đoković – Beretini počinje u sredu na četvrtak oko 3.00, posle duela Sakari – Pliškova koji počinje u 1.00, a pobednik će se u polufinalu sastati sa boljim iz okršaja Aleksandera Zvereva i Lojda Harisa.

Može li Novak da načini još jedan korak ka svetom gralu? Baš kao na Rolan Garosu, put ne može biti teži.

Sportklub.

Danas objavljeno

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Australijanac izbacio Anduhara, Švjontek lako, Siner se mučio

Zeljka

Tadić: Biram Vlahovića pre Halanda; sa Mitrovićem i zatvorenih očiju

Zeljka

Ostavite komentar