Koliko će Bogdanović zaraditi od novog ugovora? - BIGportal.ba
Košarka Sport

Koliko će Bogdanović zaraditi od novog ugovora?

Bogdan Bogdanović, košarkaš Sakramento Kingsa, potpisaće četvorogodišnji ugovor vredan 72 miliona dolara, samo je pitanje gde – u Sakramentu ili Atlanti?

Hoksi ponudili su mu ovaj ugovor, a kako je on ograničeno slobodan košarkaš, Kingsi imaju pravo da izjednače ponudu i da ga time zadrže u timu.

To je malo verovatno da će se desiti, te će srpski košarkaš najverovatnije narednih sezona igrati u franšizi iz Džordžije.

Plata će mu biti 72 miliona dolara, međutim koliko će od toga Bogdan inkasirati. Kada mu se odbiju takse, koliko će tačno zaraditi?

U nastavku teksta objasnićemo vam komplikovanu matematiku u najjačoj košarkašoj ligi na svetu.

Visina plate košarkaša u NBA zavisi od: 1) Mesta boravka (Kalifornija, Florida, Teksas, itd), 2) Države u kojoj igraju meč.

Oni se plaćaju po mečevima i, recimo, plata Stefa Karija neće biti ista kada njegova ekipa igra u Kaliforniji i kada igra u Džordžiji.

To se zove “Jack Tax Bill”. On je otprilike sličan za sve igrače. Sve zavisi koliko gostujućih utakmica igraš u Kaliforniji (gde su takse velike) ili u Teksasu gde nema državnih taksi. Na primer, Stefu Kariju je u sezoni 2018/2019 JTB (Jack Tax Bill) bio 945.000, a Krisu Polu 1,3M$.

Ali, Pol je neto više zaradio iako je početno imao 2M$ manju platu. U Teksasu, u kom je Pol igrao za Hjuston Roketse, nema državnih taksa, pa su mu oduzeli 13,2M (federalne takse) + 1,3M (JTB) = plata 21,1M$.

Stefu su uzeli 13,9M$ + 5M$ (takse u Kaliforniji) + 945K (JTB), što je neto 17,2 miliona.

Iako je Stefov ugovorio bio 37.000.000, a Polov 35.000.000, tadašnji plej Roketsa zaradio je 4M$ više.

Sada dolazimo do Bogdana, plata će mu biti 18M$ godišnje, da kažemo da je Jack Tax Bill oko 1M$, takse u Džordžiji su 6%, znači oduzimamo još 1M$ od 18M$. Federalne takse su oko 35 odsto (-6,5M$).

Računica: 18 – (1+1+6,5) = 9,5M$ godišnje ili 38 miliona za četiri godine.

Ovo je okvirno, računajte da može da bude nekoliko stotina hiljada gore-dole.

Danas objavljeno

Spektakl na “Teatru snova”, ubjedljivi Čelsi i Bajern

Zeljka

Revija golova u Moskvi – Lester slavi Zambijca

Vanja A

Lajović ispustio četvrfinale

Vanja A

Ostavite komentar