28. Septembra 2022.

Koliki je rizik ako vozite na preniskim obrtajima?

Big Portal

Stariji vozači će vam na osnovu svog iskustva reći da je najbolji recept za nisku potrošnju goriva vožnja na niskim obrtajima. Iako se stavovi vozača koji su utemeljeni već decenijama najčešće ne dovode u pitanje, ovo je jedna od onih tema koja zaslužuje reviziju.

A razlog je očigledan. Vremena se menjaju

Ono što je bilo aktuelno godinama unazad ne mora biti i danas. Pogotovo jer postoji dodatni faktor koji se tiče automobilske tehnologije.

A ta tehnologija je napredovala – ali ne samo to, piše sajt Automobili.ba.

Pri niskim obrtajima motor (ni)je štedljiviji

Kada motor najmanje troši? Kad se najmanje zamara. A motor se ne zamara samo kad ga naterate u crveno polje obrtomera, već i kad jedva radi – i umesto da ubrza, počne da trza kada pritisnete gas.

Prateći ovaj sled, nije teško zaključiti da se motor najmanje zamara u području optimalnog raspona obrtaja. To znači da je najveća efikasnost:

• 1.750 – 2.500 o/min za dizel,

• preko 3000 o/min za atmosferske benzince,

• 2.000 – 3.000 o/min za benzince sa kompresorom.

Klipovi ne vole niske obrtaje

Kada vozač vozi 40 km/h u petom stepenu prenosa, ne samo da ne štedi gorivo, već se čak izlaže ogromnim troškovima.

“Ubijanje” motora ispod bezbedne vrednosti rotacije negativno utiče na radne elemente motora i pogonskog sklopa.

Na primer, mali broj obrtaja znači brže trošenje klipnih prstenova ili oštećenje samih klipova. Obnova u slučaju novih pogonskih jedinica obračunava se u stotinama evra.

A ponekad se može ispostaviti da je kvar takav da se motor kvalifikuje za zamenu…

Nizak broj obrtaja će rastegnuti lanac i oštetiti dvodelni (plivajući) zamajac

I drugi elementi su takođe važan faktor. Pogonski lanac, na primer, ne voli niske obrtaje. Lanci koji se danas koriste mnogo su tanji, pa se brže rastežu i mogu se čak i prekinuti.

Međutim, niski obrtaji su smrtonosni i za plivajući zamajac – koji je danas standard ne samo u dizelašima, već i u mnogim benzinskim automobilima.

Tako dvodelni (plivajući) zamajac, umesto da izdrži 200 ili 300 hiljada kilometara, može zahtevati zamenu već nakon 50 ili 60 hiljada pređenih kilometara. Cena novog dela je od 150 do 500 evra.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare