12. Aprila 2022.

Koliki je profit Ferarrija po jednom automobilu, a koliki Tesle

Big Portal

Većina proizvođača automobila ostvarila je veći profit prošle godine, uprkos manjem broju prodatih vozila. Ferrari je u toj kategoriji i dalje šampion automobilske industrije, a sledi Tesla, ali profit američkog proizvođača električnih automobila daleko je od italijanskog brenda.

Prošle godine Ferrari je ostvario oko 94.500 evra profita po automobilu. Tesla je na drugom mestu sa više od 6.100 evra dobiti po prodatom vozilu, pokazuje analiza koju je objavio portal Motor1.

Nisu samo Ferrari i Tesla dobro prošli. Izveštaj pokazuje da je 19 najvećih proizvođača automobila u svetu u proseku zarađivalo više novca po prodatom automobilu prošle godine nego 2020.

Inače, u proseku, profit je pao sa 1.168 evra po prodatom automobilu u 2019. na 811 evra u 2020, da bi se prošle godine povećao na čak 1.903 evra po vozilu.

Foto: Ferrari promo

Proizvođači su se prilagodili pandemiji i nedostatku čipova, koji su pogodili automobilski sektor. Naime, prema ekspertima, industrija se uglavnom fokusirala na proizvodnju najprofitabilnijih modela kao što su SUV i električna vozila.

Osim toga, smanjeni su popusti, a povećane maloprodajne cene automobila.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare