11. Decembra 2019.

Kolike su plate direktora, a šta prime radnici

Big Portal

Poznat je iznos neto plata direktora i izvršnih direktora najvećih javnih preduzeća u Republici Srpskoj- Željeznicama, Putevima, Autoputevima, Poštama i Šumama Srpske.

Od pobrojanih preduzeća najviše zarađuje direktor “Puteva Republike Srpske”. Nenad Nešić -3. 147,83 КМ, dok tri izvršna direktora u ovom preduzeću imaju plate 2.660 KM; 2.695 KM i 2.642 KM.

Drugo mjesto dijele Slaven Gojković i Slavko Gligorić, direktori „Šuma Republike Srpske“ i „Željeznica RS“ čija plata nakon oporezivanja iznosi 3.030 KM, a u oba preduzeća identične su plate i izvršnim direktorima i iznose 2.530,00 KM.

Poznata je i plata direktora Autoputeva RS, Dušana Topića i ona iznosi 3.000 KM, dok tri izvršna direktora u ovom preduzeću primaju po 2.500 KM.

U ovoj grupi, najmanje zarađuje direktor Pošta Srpske, Miladin Radović čija neto mjesečna plata iznosi 2.707 maraka, dok četiri izvršna direktora u ovom javnom preduzeću primaju neto platu 2.256,24 KM.

Podaci o platama, koje je tražila narodni poslanik Jelene Trivić (PDP), ostali su nepoznati za direktora i pomoćnike u Elektroprivredi Republike Srpske.

Ovdje ćemo izostaviti loše poslovne rezultate i uglavnom sumorno finsijsko stanje u kome se ova preduzeća nalaze, neka od njih, poput Šuma i Željeznica, najveću su gubitaši, i uporediti ih sa platom za koju radi većina radnika u RS.

Naime podaci koje smo dobili od Poreske zprave RS kažu da čak 40 posto zaposlenih radnika prima platu manju od 600 KM, tačnije njih 102.319, dok je u istom tom mjesecu prosječna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj iznosila 910 KM.

Prema platnim razredima, radnici u RS su u julu 2019. godine, primali sljedeće neto iznose:

(Buka)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare