Kolika pauza je neophodna između obroka i treninga? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kolika pauza je neophodna između obroka i treninga?

Osobe koje vole fitnes bar jednom su se zapitale koliko dugo bi trebalo da čekaju na trening nakon obroka?

To je važno pitanje. Ako prebrzo nakon obroka počnete da vežbate, rizikujete osećaj nadutosti, grčeve i mučninu. Ali ako čekate predugo, nećete imati energije potrebne za postizanje ciljeva vežbanja.

Pa koje je onda vreme idealno?

Odgovor na to pitanje dala je Laura Harel Rafals, profesorka medicine na klinici Mejo.

Prema njenom mišljenju, opšte pravilo je da biste trebali da sačekate sa vežbanjem tri do četiri sata nakon obroka i jedan do dva sata nakon što pojedete međuobrok.

Lagano vežbanje nakon jela, poput hodanja,  je u redu, ali za intenzivnije vežbanje vašem telu treba vremena za probavu.

Dajući telu vreme potrebno da svari hranu pre vežbanja, omogućićete mu da stvarno koristi gorivo iz tog obroka za odrađivanje vašeg treninga, objašnjava Rafals.

Takođe ćete dati želucu vreme da isprazni svoj sadržaj i tako ćete smanjiti šanse za pojavu mučnine, refluksa, gorušice i drugih neprijatnih problema sa varenjem tokom treninga.

Svi mi hranu različito podnosimo i probavljamo, tako da nema jedinstvenih smernica koliko dugo bi trebalo da čekate nakon obroka kako biste započeli sa treningom. Faktori poput dužne i intenziteta vašeg treninga, kao i vrsta i količina hrane koju jedete, takođe imaju važnu ulogu.

Budite posebno oprezni oko vremena i vrste hrane pre treninga visokog intenzitet.

Na primjer, pre trčanja vašem želucu će možda biti potrebna jednostavnija hrana i više vremena za probavu u poređenju sa onim što može da podnese pre laganijih aktivnosti, poput šetnje ili joge, piše Glamour.

Izovr: N1

Danas objavljeno

Zaljubljenost ili nam želudac nešto signalizira?

Vanja A

Kako se riješiti ispucalih usana?

Vanja A

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Vanja A

Ostavite komentar