25. Septembra 2022.

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Big Portal

Ovi kolačići se mogu čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana. Mogu se i zamrznuti do 3 mjeseca, tako da ih možeš peći tokom jeseni i zime. 

Sastojci:

300 g višenamjenskog brašna

1 1/4 kašičice košer soli

1 čajna kašičica sode bikarbone

320 g smeđeg šećera

1 šolja neslanog putera, otopljenog i ohlađenog

1 veliko jaje

1 veće žumance

1 čajna kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

U srednjoj posudi umuti brašno, so i sodu bikarbonu. U velikoj posudi umuti smeđi šećer i puter dok smjesa ne postane glatka. Dodaj jaje, žumance i vaniliju i umuti dok se ne sjedini. Dodaj suhe sastojke i miješaj gumenom lopaticom da se sjedini. Pokrij i stavi u frižider dok se tijesto ne stegne, najmanje 2 sata.

Zagrij rernu na 175°. 2 pleha obloži papirom za pečenje. Koristeći veliku mjericu za kolačiće (oko 3 supene kašike), grabi tijesto na pripremljene listove, na razmaku od 8cm.

Peci 10 do 12 minuta dok se rubovi ne stvrdnu i lagano porumene.

Ostavi da se ohlade na tepsiji.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare