5. Decembra 2019.

Kolači sa kakaom koji će vas oduševiti: Jeftini su, ukusni, a brzo se prave

Big Portal

KOCKE ZA TREN OKA

Potrebno je:

– šolja šećera

– šolja mleka

– 2 dl ulja

– 4 kašike kakao praha

– 2 jajeta

– šolja brašna

– prašak za pecivo

– vanilin šećer

Šećer, mleko, ulje i kakao dobro umutite da dobijete glatku smesu. Podelite je na dva jednaka dela. Jedan deo ostavite na stranu. U drugi dodajte jaja, brašno sa praškom za pecivo i vanilin šećer, pa umutite i sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta. Vreo kolač prelijte smesom koju ste ostavili sa strane. Kolač ostavite tri sata da odstoji i onda ga secite na kocke.

ZDRAVA ČOKOLADA

Potrebno je:

– 1/2 šolje kakao praha

– 1/2 šolje kokosovog ulja

– 6 kašika meda

– 2 kašike cimeta

– malo ruma

Pomešajte navedene sastojke, pa ih dobro izmiksujte u blenderu. Sipajte smesu u kalupe po želji, u zavisnosti od toga kakav oblik želite da dobijete, mada može da bude i obična uža tepsija. Stavite posudu u frižider na sat-dva kako bi se smesa ohladila. I – čokolada je gotova. Možete da je ukrasite voćem ili da je pospete mlevenim orašastim plodovima.

BRAUNI

Potrebno je:

– 150 g brašna

– 200 g maslaca

– 200 g čokolade za kuvanje

– 4 jajeta

– kašika kakao praha

– vanilin šećer

– 1/2 praška za pecivo

– 150 g šećera

– 50 g seckanih lešnika

Maslac istopite sa čokoladom i kakaom, pa ga malo prohladite. Umutite jaja i dodajte brašno izmešeno sa praškom za pecivo i vanilin šećer. Na kraju ubacite i istopljeni maslac sa čokoladom i kakaom, pa sve dobro izmešajte. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Braunije ukrasite seckanim lešnicima.

TIRAMISU TORTA

Potrebno je:

– 200 g piškota

Za preliv:

– 2 kašike nes kafe

– kašika kakao praha

– 8 kašika vode

– 3,5 dl mleka

– malo ruma

Za fil:

– 4 jajeta

– 16 kašika šećera

– 500 g maskarpone sira

– ekstrakt vanile

Za posipanje:

– malo kakao praha

Napravite prvo preliv – nes kafu i kakao prelijte ključalom vodom, dodajte mleko i rum. Belanca i osam kašika šećera umutite u čvrst sneg, a zatim umutite žumanca sa ostatkom šećera, dodajte sir i malo vanile, pa dobro promešajte. Pomešajte belanca i žumanca. U vatrostalnu činiju stavite malo fila, pa na njega slažite piškote umočene u preliv, pa fil, a onda opet piškote i na kraju fil. Stavite u frižider da odstoji, pa pospite kakaom i secite kao tortu.

CIMET KOKTEL

Potrebno je:

– 250 g kakao praha

– 200 g slatke pavlake

– 50 g smeđeg šećera

– kašika cimeta

– 250 ml votke

Pomešajte kakao, slatku pavlaku i šećer, pa sipajte u šerpicu i stavite da se kuva pet minuta na laganoj vatri. Sve vreme mešajte. U ovu smesu dodajte votku, pa mešajte još nekoliko sekundi. Ostavite da se dobro ohladi, a zatim smesu procedite u staklenu flašu. Čuvajte koktel u frižideru, pa ga servirajte u čašama po izboru, sa posutim kakaom kao dekoracijom.

Izvor: Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare