KOCKE ZA TREN OKA
Potrebno je:
– šolja šećera
– šolja mleka
– 2 dl ulja
– 4 kašike kakao praha
– 2 jajeta
– šolja brašna
– prašak za pecivo
– vanilin šećer
Šećer, mleko, ulje i kakao dobro umutite da dobijete glatku smesu. Podelite je na dva jednaka dela. Jedan deo ostavite na stranu. U drugi dodajte jaja, brašno sa praškom za pecivo i vanilin šećer, pa umutite i sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta. Vreo kolač prelijte smesom koju ste ostavili sa strane. Kolač ostavite tri sata da odstoji i onda ga secite na kocke.
ZDRAVA ČOKOLADA
Potrebno je:
– 1/2 šolje kakao praha
– 1/2 šolje kokosovog ulja
– 6 kašika meda
– 2 kašike cimeta
– malo ruma
Pomešajte navedene sastojke, pa ih dobro izmiksujte u blenderu. Sipajte smesu u kalupe po želji, u zavisnosti od toga kakav oblik želite da dobijete, mada može da bude i obična uža tepsija. Stavite posudu u frižider na sat-dva kako bi se smesa ohladila. I – čokolada je gotova. Možete da je ukrasite voćem ili da je pospete mlevenim orašastim plodovima.
BRAUNI
Potrebno je:
– 150 g brašna
– 200 g maslaca
– 200 g čokolade za kuvanje
– 4 jajeta
– kašika kakao praha
– vanilin šećer
– 1/2 praška za pecivo
– 150 g šećera
– 50 g seckanih lešnika
Maslac istopite sa čokoladom i kakaom, pa ga malo prohladite. Umutite jaja i dodajte brašno izmešeno sa praškom za pecivo i vanilin šećer. Na kraju ubacite i istopljeni maslac sa čokoladom i kakaom, pa sve dobro izmešajte. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Braunije ukrasite seckanim lešnicima.
TIRAMISU TORTA
Potrebno je:
– 200 g piškota
Za preliv:
– 2 kašike nes kafe
– kašika kakao praha
– 8 kašika vode
– 3,5 dl mleka
– malo ruma
Za fil:
– 4 jajeta
– 16 kašika šećera
– 500 g maskarpone sira
– ekstrakt vanile
Za posipanje:
– malo kakao praha
Napravite prvo preliv – nes kafu i kakao prelijte ključalom vodom, dodajte mleko i rum. Belanca i osam kašika šećera umutite u čvrst sneg, a zatim umutite žumanca sa ostatkom šećera, dodajte sir i malo vanile, pa dobro promešajte. Pomešajte belanca i žumanca. U vatrostalnu činiju stavite malo fila, pa na njega slažite piškote umočene u preliv, pa fil, a onda opet piškote i na kraju fil. Stavite u frižider da odstoji, pa pospite kakaom i secite kao tortu.
CIMET KOKTEL
Potrebno je:
– 250 g kakao praha
– 200 g slatke pavlake
– 50 g smeđeg šećera
– kašika cimeta
– 250 ml votke
Pomešajte kakao, slatku pavlaku i šećer, pa sipajte u šerpicu i stavite da se kuva pet minuta na laganoj vatri. Sve vreme mešajte. U ovu smesu dodajte votku, pa mešajte još nekoliko sekundi. Ostavite da se dobro ohladi, a zatim smesu procedite u staklenu flašu. Čuvajte koktel u frižideru, pa ga servirajte u čašama po izboru, sa posutim kakaom kao dekoracijom.
Izvor: Novosti