Sastojci:
8 kašika maslaca
200 ml tamnog piva
1,5 šolja šećera
1 šolja grčkog jogurta
3/4 šolje nezaslađenog kakao praha
2,5 šolje brašna
2 jajeta
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
šlag za dekoraciju
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni, okruglu tepsiju podmažite maslacem i stavite pek papir.
Pivo i maslac zagrijte na srednjoj vatri, dok se maslac ne otopi. U činiji umutite šećer, jogurt, kakao, vanilu, so i jaja. Dodajte maslac i pivo. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo, sipajte u tepsiju i pecite dok čačkalica zabodena u centar kolača ne izađe suva, sa ponekom mrvicom. Vrijeme pečenja je oko sat vremena, ali bocnite kolač već oko 45 minuta.
Ukrasite umućenim šlagom, a pravi ljubitelji ovog kolača kažu da u šlag treba dodati kapljicu viskija. Imajte na umu da će alkohol iz piva ispariti tokom pečenja, što kolač čini bezbjednim za djecu, ali nemojte dodavati viski u šlag ako će i najmlađi jesti kolač.
Glassrpske.