19. Aprila 2021.

Kolač od narandže i palente po receptu Jamie Olivera

Big Portal

Upravo zbog citrusnog okusa i sočnosti, kolač će se svidjeti svim generacijama. Svoj kolač ili tortu možeš ukrasiti dodatno voćem, a poslužiti ju možeš i uz kuglicu finog sladoleda!

Sastojci:

200 g maslaca na sobnoj temperaturi

200 g šećera

3 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanilije

200 g mljevenih badema

100 g palente

2 narandže

1 kašičica praška za pecivo

naribana kora narandže

Sastojci za sirup:

1/4 kašičice mljevenog kardamoma

250 ml soka od narandže

30 ml vode

125 g (smeđeg) šećera

Priprema:

Zagrij rernu na 160 Celzijevih stepeni i maslacom premaži lim veličine 20 centimetara.

Zatim u njega stavi masni papir i pritisni ga te opet njega premaži s maslacem.

Maslac i šećer izmiksaj u velikoj zdjeli dok ne dobiješ prozračnu i kremastu smjesu. Nemoj brinuti ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio – to će napraviti za vrijeme pečenja. Umuti u smjesu jedno po jedno jaje, a zatim umiješaj ekstrakt vanilije.

U maloj zdjeli pomiješaj mljevene bademe, palentu, koru narandže i prašak za pecivo, pa to umiješaj u prvotnu smjesu.

Izlij smjesu u lim i peci 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smećkasta i kolač se malo odmakne od rubova lima. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadi kolač na tanjir. On je poprilično krhak pa budi pažljiva!

Da bi napravila sirup, usitni kardamom ili koristi mljevene, a zatim sve ostale sastojke stavi u zdjelu njima.

Dobivenu smjesu kuhaj na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obujmom i zgusne. Ostavi da se ohladi. Na kolaču napravi rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalij puno sirupa, ali polako, da uspije upiti.

Posluži ju uz malo jogurta s dodatnim preljevom od sirupa. Ukrasi komadima narandže po želji!

Izvor: Miss7

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare