10. Marta 2022.

Kokoreč – noćna hrana istanbulskih boema

Big Portal

Kada padne noć, prodavci iznose svoja kolica sa mini roštiljem i spremaju ovo jelo na trotoarima Istanbula, kao obavezni ponoćni obrok svih onih boema koji lutaju ulicama grada.

U nastavku teksta, pročitajte recept za ovo jelo.

Sastojci:

  • jagnjeća tanka creva – 2 kg
  • jagnjeće iznutrice – 2 kg, bez bubrega
  • limun – 6 komada
  • so – 4 prstohvata
  • origano – 2 prstohvata, suvi
  • biber – pola kašičice mlevenog

Priprema:

  • Iscedite limun, pomešajte sok od 2 limuna sa 2 litra vode i jednim prstohvatom soli. Jagnjeća creva izvrnite olovkom ili tankim štapom i isperite nekoliko puta u limunskoj vodi.
  • Zatim se veoma dobro operu pod tekućom vodom. Izmešajte preostali sok od limuna sa 2 prstohvata soli i natopite creva u ovoj mešavini. Ostavite 3 sata u frižideru.
  • Jagnjeće iznutrice isecite na komade i pospite ih mešavinom soli, bibera i origana. Ostavite u frižideru na 2 sata. Nasečene komadiće iznutrica poređajte na drvene štapiće za ražnjiće, tako da se isti komadići ne ponavljaju jedan pored drugog. Komade pritisnite čvrsto jedan uz drugi tako da između njih nema razmaka.
  • Tada započinje oblaganje crevima. Jedan od ražnjića se postavlja vertikalno i drži se. Crevo se veže na gornjem delu i počinje da se okreće ražnjić, kako bi se postepeno prekrili svi komadi iznutrica. Isto se uradi i sa ostalim ražnjićima.
  • Gotove ražnjiće opstavite da stoje vertikalno 8 sati da bi se iscedio višak tečnosti.
  • Kokoreč se peče sat i po, prvo stavljajući ih bliže žaru da dobiju koricu, a zatim se peče na većoj udaljenosti od žara uz neprestano okretanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare