4. Augusta 2022.

Koji su znaci tromboze i kako spriječiti nastanak proširenih vena

Big Portal

Ako se primete znaci tromboze trebalo bi odmah otići lekaru kako bi se sprečile komplikacije i to u roku od 24 sata. U slučaju ishemije taj rok je još manji – svega šest sati.

Vaskularni hirurg VMA dr Ivan Marjanović kaže da bi bilo najbolje da se oni koji primete znake tromboze jave svom lekaru u roku od 24 sata, a on će ih dalje uputiti na ortopeda ili vaskularnog hirurga.

Dr Marjanović ističe da ljudi najčešće pokušaju sami da leče simptome – crvenilo, otok, sjajna i napeta koža.

S druge strane, bledilo kože, hladnoća stopala i ruku može da ukaže na ishemiju. Zlatni period u kom bi trebalo da se javi lekaru je svega šest sati.

U tom roku treba da se uradi revaskularizacija da bi se ekstremitet ili organ vratio u prvobitno stanje i sprečile dalje komplikacije, kaže dr Marjanović.

Napominje da čak dve trećine svetske populacije ima proširene vene, koje treba da se operišu jer su izvor raznih komplikacija, a osnovna je upravo tromboza.

“Oni koji nemaju proširene vene treba da žive tako da preveniraju njihov nastanak – da ne stoje dugo na jednom mestu, da ne sede prekrštenih nogu, da ne sede sa nogama ispod sebe već da ih podignu dok sede. Vene ne podnose toplotu i izvor toplote, stajanje pored šporeta, radijatora, sunčanje”, rekao je za RTS dr Marjanović.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare