Koji su uzroci kurjeg oka i kako ga ukloniti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Koji su uzroci kurjeg oka i kako ga ukloniti

Kurje oko je tvrdo i veoma neprijatno zadebljanje koje se pojavljuje na koži stopala, obično oko prstiju. Ime je dobilo po tome što njegova tvrda sredina veoma podsjeća na oko vuka.

Kurje oko zapravo nastaje zbog dugog trenja kože a do toga najčešće dolazi zbog nošenja uske i neudobne obuće, zbog čega se koža stopala tare o ivice obuće, a kada se nose cipele sa visokom potpeticom, time se stvara pritisak na jedan dio stopala koji vremenom otvrdne.

I nošenje cipela bez čarapa, na bosu nogu, može da bude faktor rizika za nastanak kurjeg oka, jer se na taj način povećava trenje između kože stopala i obuće.

Osim na prstima i između njih, kurje oko se pojavljuje i na bočnim stranama stopala, a takođe i na petama i na tabanima.

Bolove u stopalima ublažite odmah uz 4 jednostavna trika - Ordinacija.hr

Tvrda, hrapava i zadebljala koža, žućkaste boje prvi je znak da je kurje oko nastalo. Vrlo brzo ono postaje osjetljivo na dodir, a pri nošenju obuće počinje da se osjeća i bol.

Obično se liječi preparatima za kurje oči koji se nabavljaju u apotekama a među kojima su najčešči flasteri i tečnosti za ovu namjenu. Tegobe ublažava i potapanje stopala u toplim kupkama i hidriranje kože kremama i losionima.

Tvrda koža kurjeg oka se može i ukloniti, ali je to najbolje ne raditi sam, pomoću raznih priručnih pomagala, već ga prepustiti obučenim osobama u specijalizovanim ordinacijama.

U liječenju kurjeg oka dobrim su se pokazale i razne ljekovite biljke a posebno čuvarkuća. Ona se upotrebljava tako što se skine tanka kožica sa jedne strane lista biljke i baš ta strana stavi na kurje oko.

Da bi list stajao na problematičnom mjestu i da se ne bi odljepio, treba preko njega zalijepiti običan flaster. Najlakše je ovaj tretman raditi noću. Dovoljno je ponoviti ga četiri-pet puta.

Kako ukloniti kurije oko

Evo i jednog od savjeta naših čitalaca, kako prirodnim putem ukloniti kurije oko:

“Ne znam uzrok ali znam lijek, bar meni je pomogao. Potopiti crni luk u vinsko sirće da prenoći pa privijajte na kurje oko i tako nosite do uveče. Poslije pranja nogu ponovo stavite do ujutru. Budite uporni. Poslije trećeg dana skidajte kožu samo što može noktom i ponovo privijajte luk. Na kraju i korijen izađe”.

(Magazin novosti)

Danas objavljeno

Jednostavni trikovi kako da hranom podmladimo kožu

Vanja A

Kako možeš uzgojiti grm borovnice iz jedne bobice?

Vanja A

Kako da pravilno čuvamo pirinač

Vanja A

Ostavite komentar