19. Augusta 2021.

Koji su uzroci kurjeg oka i kako ga ukloniti

Big Portal

Kurje oko zapravo nastaje zbog dugog trenja kože a do toga najčešće dolazi zbog nošenja uske i neudobne obuće, zbog čega se koža stopala tare o ivice obuće, a kada se nose cipele sa visokom potpeticom, time se stvara pritisak na jedan dio stopala koji vremenom otvrdne.

I nošenje cipela bez čarapa, na bosu nogu, može da bude faktor rizika za nastanak kurjeg oka, jer se na taj način povećava trenje između kože stopala i obuće.

Osim na prstima i između njih, kurje oko se pojavljuje i na bočnim stranama stopala, a takođe i na petama i na tabanima.

Bolove u stopalima ublažite odmah uz 4 jednostavna trika - Ordinacija.hr

Tvrda, hrapava i zadebljala koža, žućkaste boje prvi je znak da je kurje oko nastalo. Vrlo brzo ono postaje osjetljivo na dodir, a pri nošenju obuće počinje da se osjeća i bol.

Obično se liječi preparatima za kurje oči koji se nabavljaju u apotekama a među kojima su najčešči flasteri i tečnosti za ovu namjenu. Tegobe ublažava i potapanje stopala u toplim kupkama i hidriranje kože kremama i losionima.

Tvrda koža kurjeg oka se može i ukloniti, ali je to najbolje ne raditi sam, pomoću raznih priručnih pomagala, već ga prepustiti obučenim osobama u specijalizovanim ordinacijama.

U liječenju kurjeg oka dobrim su se pokazale i razne ljekovite biljke a posebno čuvarkuća. Ona se upotrebljava tako što se skine tanka kožica sa jedne strane lista biljke i baš ta strana stavi na kurje oko.

Da bi list stajao na problematičnom mjestu i da se ne bi odljepio, treba preko njega zalijepiti običan flaster. Najlakše je ovaj tretman raditi noću. Dovoljno je ponoviti ga četiri-pet puta.

Kako ukloniti kurije oko

Evo i jednog od savjeta naših čitalaca, kako prirodnim putem ukloniti kurije oko:

“Ne znam uzrok ali znam lijek, bar meni je pomogao. Potopiti crni luk u vinsko sirće da prenoći pa privijajte na kurje oko i tako nosite do uveče. Poslije pranja nogu ponovo stavite do ujutru. Budite uporni. Poslije trećeg dana skidajte kožu samo što može noktom i ponovo privijajte luk. Na kraju i korijen izađe”.

(Magazin novosti)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare