14. Februara 2022.

Koji su najdugovječniji modeli automobila?

Big Portal

Auto-industrija je bogata modelima koji su ostavili dubok trag u istoriji i koji su se prodali u desetinama miliona primeraka.

Iz današnje perspektive, kada se proizvođači automobila često odlučuju za promenu imena modela, pre svega iz marketinških razloga, deluje neobično da neko vozilo nosi istu oznaku preko osam decenija.

A upravo to je slučaj sa najstarijim modelom na ovoj listi. U pitanju je Chevrolet Suburban, čija je prva generacija ugledala svetlost dana davne 1935. godine i koji se neprekidno proizvodi pod istim imenom punih 86 godina.

Foto: Ford promo

I drugi na listi je jedan američki model, Fordov kamionet F serije, koji se na putevima pojavio 1947. S obzirom da se ovaj model i danas izrađuje, jasno je da je na tržištu prisutan preko 74 godine.

Preko sedam decenija na putevima su još samo dva modela, a jedan od njih dolazi iz nemačkog auto-giganta Volkswagena. Ipak, to nije čuvena “Buba” (Beetle), kako biste možda očekivali, već kombi Transporter, odnosno Typ 2, tek drugi model koji je izašao iz fabrike u Volfsburgu.

VW Typ 2 pojavio se 1950, a i danas se proizvodi, naravno u modernoj verziji kao 6. generacija.

Foto: Toyota promo

Godinu dana kasnije, 1951, Toyota je lansirala terenac Land Cruiser, pa je i on ušao u ekskluzivni klub “70”.

Što se tiče pomenute VW “Bube”, originalni model se izrađivao od 1938. do 2003, što znači tačno 65 godina, a s obzirom da je moderna verzija koja se pojavila 1997. nazvana “Nova Buba” (New Beetle), sajt alansfactoryoutlet.com, koji je napravio ovu listu nije uračunao dve generacije savremene verzije (1997-2019.).

Ako bismo i njih ubrojali, ispada da se “Buba” u nekoj od verzija pravila čak 81 godinu.

Foto: Porsche promo

Među istaknutim modelima automobila koji su na tržištu duže od pola veka su još: Chevrolet Corvette (68 godina; od 1953. do danas), Mercedes S klase (67 godina), Toyota Crown (66 godina), Nissan Skyline (64 godine), Mini (62 godine; takođe nije uvrštena moderna verzija ovog automobilakada je kompanija prešla u ruke BMW-a), Porsche 911 (58 godina), Ford Mustang (57 godina), Chevrolet Camaro i Toyota Corolla (po 55 godina), Jaguar XJ (53 godine), te Suzuki Jimny i Range Rover (po 51 godinu).

Foto: VW promo

Od modela koji su popularni kod nas, treba spomenuti pre svega VW Passat (48 godina), Golf (47) i Polo (46), ali i Hondu Civic (49), pa i nezaobilaznu Ladi Nivu (44) i Fiat Pandu (41).

Inače, što se tiče Land Rovera Defender, koji bi realno trebalo da bude pri vrhu liste, sajt ga nije tu smestio iz razloga što je naziv Defender dobio tek 1983.

Kompletnu listu najstarijih i najdugovečnijih modela možete pogledati ovde.

35 Cars With the Longest Production Runs

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare