Koji simptomi nagovještavaju pucanje gume u vožnji - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Koji simptomi nagovještavaju pucanje gume u vožnji

Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

Prenizak pritisak u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve sedmice, preporučuje Nemački auto-klub (ADAC). Oštri predmeti poput eksera/šrafa ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu oštetiti gumu i dovesti do postepenog izduvavanja.

Trošenje i starost pneumatika povećavaju rizik od pucanja dume. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

Kako možete da primetite da je guma oštećena? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama (kojima su opremljeni noviji automobili): u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 procenata. Tada vožnja više nije bezbedna.

Pre “velikog praska” obično postoje neki znaci koji najavljuju pucnje gume. Smanjen pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje “sunđerasto” i ljulja se.

Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je pažljivije moguće, na mestu gde je to najbezbednije.

Nipošto nemojte naglo kočiti – to može uzrokovati proklizavanje zadnjeg dela vozila.

Danas objavljeno

Ford radi na farovima koji projektuju informacije direktno na put ispred vas

Vanja A

Kompromis? Njemački tužilac traži ograničenje brzine od 200 km/h na auto-putu

Vanja A

Električni automobili poskupljuju brže

Vanja A

Ostavite komentar