21. Januara 2023.

Koji evropski gradovi imaju najveće saobraćajne gužve

Sveobuhvatno istraživanje INRIX-a za 2022. godinu (Global Traffic Scorecard) obuhvata i 50 zemalja i preko 1.000 gradova širom sveta. Ove je godine iz istraživanja je izuzeta Rusija, čime je iz analize ispala i Moskva, grad koji je bio u evropskom vrhu kada su u pitanju saobraćajne gužve.

London najgori

Foto: vedrana2701/Shutterstock

London je, kao i prošle godine, imao najlošiji rezultat, ne samo u Evropi već i u celom svetu.

To je grad sa najzagušenijim saobraćajem, a prosečan vozač u Londonu izgubic 156 sati godišnje u saobraćaju.

Nešto lošiji, sa samo sat manje, je Čikago, koji beleži drastičan porast saobraćajnih gužvi.

Foto: vedrana2701/Shutterstock

Pariz se probio na treće mesto sa prosečno izgubljenih 138 sati, ali i kao jedini grad među najprometnijima koji je zabeležio pad saobraćaja u odnosu na prethodnu godinu.

Jedini evropski grad koji još uvek ulazi u top 10 najgorih na svetu je Palermo sa 121 satom izgubljenim u saobraćaju.

Ako se pitate kako se tu kotira naša zemlja i Beograd, ostaćete uskraćeni za odgovor. Naš glavni grad nije na listi, ne zato što u njemu nema saobraćajnih gužvi, već zato što nije obuhvaćen istraživanjem.

Foto: vedrana2701/Shutterstock

Poređenja radi, na listi su neki gradovi iz bivših republika SFRJ. Tako se, na primer, Zagreb u pogledu saobraćaja i gužvi nije menjao u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na 2021. situacija je čak i bolja i to za 6%.

Zagrepčani su godišnje u saobraćaju gubili oko 48 sati, što Zagreb stavlja na 105. mesto, između Liverpula i Ankare.

Foto: Rudiecast/Shutterstock

Ljubljana je sa 32 sata izgubljena u saobraćaju na znatno boljem 269. mestu, dok je Maribor sa 17 sati gužve na odličnom 639. mestu.

Svi austrijski gradovi, uključujući Beč i Grac, imaju znatno manje gužve od Zagreba, dok je jedini znatno lošiji grad u okruženju Budimpešta sa čak 86 izgubljenih sati i 23. mestom na rang listi.

Inače, britanski vozači u saobraćajnim gužvama izgube u proseku 80 sati godišnje, dok je u Nemačkoj taj broj duplo manji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare