Koje vino je najzdravije, a koje najkaloričnije: Crno, bijelo ili roze? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Koje vino je najzdravije, a koje najkaloričnije: Crno, bijelo ili roze?

Kakav će efekat čaša ili nekoliko čaša vina imati na vaše tijelo, zavisi od mnogih faktora, a naročito od njegove raznolikosti. Znajući neke detalje, možete se zaštititi od neželjenih kalorija, pa čak i poboljšati stanje svog organizma.

Crno vino

Jedna mala čaša (oko 175 mililitara) ovog vina u proseku sadrži oko 148 kalorija. To je koliko šaka badema ili paket kokica. Velika čaša – 250 mililitara – sadrži već 211 kalorija, poput kašike maslaca od kikirikija ili tanjira jabuka. A u boci vina nalaze se 644 kalorije – što po kalorijskoj vrednosti odgovara čizburgeru uz porciju pomfrita. Od svih sorti, crno vino je najhranljivije, ali i najzdravije. Sadrži hranljive sastojke (resveratrol i kvercetin – najjače antioksidante) i, prema mišljenju mnogih stručnjaka, može koristiti kao prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Belo vino

Čaša od 175 mililitara sadrži 142 kalorije – otprilike kao jedna velika banana. Velika boca sadrži oko 605 kalorija. Možemo reći da je ovo cela porcija sladoleda od karamele. Nažalost, pored bogatog ukusa, belo vino ima malo prednosti – ima značajno manje korisnih materija od crnog.

Roze

Da li volite da vikendom pijete ohlađeni roze? Imajte na umu da će vam mala čaša – gotovo kao u slučaju crnog vina – doneti 147 kalorija. Razmislite, možda vredi zameniti vino šoljicom vašeg omiljenog kapućina? Po sadržaju kalorija, ova pića su ista, ali od vina teže spavate, dok od kafe, naprotiv, možete osetiti dodatnu energiju.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Simptomi raka grlića materice koje žene ne smiju da ignorišu, bol u leđima je samo jedan od njih

Zeljka

Pazite se: Ovaj “otrov” svakodnevno unosimo u organizam a da toga nismo svesni

Zeljka

Zašto je kolač sa dvije vrste čokolade najbolja poslastica za goste?

Zeljka

Ostavite komentar