Koje su prednosti kupovine skutera ili motocikla manje zapremine - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Koje su prednosti kupovine skutera ili motocikla manje zapremine

Vaš novi mali dvotočkaš bi mogao da vam pruži više nego što možete da zamislite, piše sajt Polovni automobili.

Kada kažemo „mali“, mislimo na dvotočkaše zapremine od 49 do 300 cm3. Bez diskusije, veliki motocikli nude vrhunske performanse, neprikosnovenu udobnost na višednevnim putovanjima i novu tehnologiju.

Manji dvotočkaši sa druge strane nemaju specifikacije koje će vas „oboriti sa nogu,“ ali imaju niz prednosti koje nisu očigledne na prvi pogled u odnosu na „veliku braću.“

Manja zapremina agregata, nije više tako jak argument da odustanete od kupovine novog malog ljubimca. U čemu su njihove prednosti i vrline, objasnićemo u narednim redovima.

Da li vidite sebe na dva točka?

Motocikle možete da posmatrate na razne načine. Kroz putovanja, sport, moto klubove… Možemo ih posmatrati i kao osnovna prevozna sredstva za svakodnevne potrebe. Motockli i skuteri nisu rezervisani samo za ljubitelje, već i za one ljude koji žele da olakšaju sebi svakodnevnicu i troškove prevoza u pogledu novca i vremena. Za razliku od velikih motocikala i automobila, mali motocikli su po tom pitanju logičan izbor za poslove dostave i usluga.

Ako je glavni motiv kupovina novog skutera ili motocikla za svakodnevnu upotrebu, mali skuteri i motocikli su idealan izbor zbog lakoće vožnje i niskih troškova eksploatacije. U tom slučaju, možete biti potpuno sigurni da nećete pogrešiti u odluci da kupite manji skuter ili motocikl.

Takvo korišćenje manjih dvotočkaša je primetno u azijskim zemljama gde su motocikli i skuteri toliko omasovljeni na ulicama da podsećaju na rojeve marljivih pčela.

Novi modeli su atraktivni

Ponuda novih dvotočkaša je veća nego ikada . Koji god dizajnerski pravac da vam se dopada, sigurno je da ćete pronaći nešto što vam prija oku.

Možete da se odlučite za retro skuter i biti gradski šarmer ili izabrati mali enduro motocikl koji će sa radošću preći preko loših ulica, rupa, neravnina i pozvati vas da se upustite kroz neuređene seoske puteve.

Mala zapremina agregata ne znači uvek da će i sam dvotočkaš biti malih dimenzija. Noviji skuteri i motocikli su „porasli,“ pa se ne brinite da ćete na njima izgledati kao da vozite igračku. Sasvim suprotno, bićete ponosni kada ugledate sebe na odrazu u izlogu dok uživate u vožnji.

Lako se voze

Nedostatak iskustva na dva točka ne bi trebala da bude tačka spoticanja pri odluci da kupite nov skuter ili manji motocikl. Vožnja se najlakše uči upravo na manjim dvotočkašima. Držite se saobraćajnih propisa i koristite uvek kacigu. Automatska transmisija kod skutera će vas rasteriti kvačila i baratanja oko menjača. Većina novih skutera ima velike točkove što doprinosi stabilnosti.

Pored toga, ako se odlučite za skuter ili motocikl renomiranih proizvođača imaćete ABS koji će vas sprečiti da zablokirate prednji točak i dati dovoljno samopouzdanja da koristite prednju kočnicu. Kod pojedinih premijum modela postoji i elektronska kontrola proklizavanja zadnjeg točka što će vas zaštiti od proklizavanja zadnjeg dela ukoliko iznenada naletite na klizavu podlogu.

Izuzetno su pouzdani

Nemate znanja oko mehanike? Ne morate ni da imate. U slučaju kvara, nov dvotočkaš je pokriven garancijom, a servise će odraditi ovlašćeno lice.

Karburatora gotovo da više i nema na novim mašinama. Elektronsko ubrzigavanje je pouzdano i ne zahteva često održavanje. Nekada su agregati malih zapremina obično bili dvotaktni, te su zarad veće snage imali kraći životni vek. U novim skuterima i motociklima većim od 49 kubika nalaze se četvorotaktni agregati koji su pouzdaniji i trajniji.

Očekujte da čak i mali agregati od 125 kubika mogu preći preko 100.000km bez većih problema uz redovno i kvalitetno održavanje.

Za razliku od automobila, na manjim skuterima i motociklima nema skupih sistema koji bi ugrozili pouzdanost na duge staze. Pogotovo kada se radi o agregatima sa jednim cilindrom koji su dominantni kod manjih zapreminama. Jedan klip, jedna briga. Nema turbine, dizne, zamajaca i ostalih skupih delova.

Praktični su i povoljniji

Manji skuteri i motocikli još uvek imaju pristupačne cene za većinu stanovištv

a. Ako se često vozite sami u kolima, trebalo bi ozbiljno da razmislite koliko trošite na održavanje i gorivo na godišnjem nivou i za koliko bi se manji skuter isplatio. Kada kažemo da su povoljni, mislimo ne samo na inicijalan trošak kupovine novog primerka, već i male troškove eksploatacije. Gume i kočnice se manje troše, nema trapa niti bilo čega skupog u održavanju i generalno potrošni delovi traju drugo. Sve kratke vožnje koje najviše habaju automobil dok je hladan, znatno manje utiču na dvotočkaše. Time i štedite svoj veći auto.

Šta je sa potrošnjom? Manji četvorotaktni agregati obično nemaju velike varijacije u potrošnji. Kako je tehnologija elektronskog ubrizgavanja napredovala, tako je i potrošnja znatno smanjena. Na primer, jedan od renomiranih proizvođača motocikala i skutera, fabrički deklariše potrošnju svog skutera od 125cc na svega 2.1L / 100km. Za pređenih 10.000 km sa potrošnjom od 2.1 litar, potrebno je 210 litara benzina odnosno nešto malo više od 38.000 dinara. Registracija bi koštala oko 10.000 dinara.

Ako se odlučite za skuter, ispod sedišta postoji solidan prostor koji u kombinaciji sa centralnim koferom može da prenese solidnu količinu namirnica ili manje gabaritnih stvari.

Saobraćajne gužve nisu problem

Osobina kako većeg tako i manjeg motocikla je da se lako probijaju kroz gradske gužve. Sa jednom razlikom: na manjim dvotočkašima je manevrisanje značajno lakše. Na to utiču pre svega gabariti, odnosno širina upravljača koja je manja za razliku od velikog motocikla kome je potreban širi upravljač radi komfora i veće poluge radi lakšeg „obaranja“ u krivinama.

Takođe, manja zapremina u većini slučajeva znači i manja težina samog dvotočkaša. Što je manje kilograma, to je „vitlanje“ kroz gužvu lakše. Razlike u težini između malog gradskog motocikla i putničkog neretko mogu biti i preko 100 kilograma. Istina, nije retkost videti i putnički motocikl koji prolazi sa lakoćom kroz zastoj, ali imajte na umu da što je motocikl teži, potrebno je da vi kao vozač budete izuzetno spremni i istrenirani tehnikama vožnje.

Težak i veliki motocikl neće oprostiti greške. Dovoljno je da na trenutak izgubite ravnotežu i izgubićete svaku šansu da zadržite motocikl od 240 kg uspravno. Kod manjih skutera i motocikla, postoji znatno veća mogućnost da se odgurnete nogom od podloge ako ste nepažljivi.

Pored težine, treba razumeti da su manji skuteri i motocikli predviđeni za grad, te obično imaju točkove manjeg prečnika i drugačiju geometriju vešanja koja omogućava lako i brzo manevrisanje između prepreka. Ukratko, manji motocikli su poprilično spretniji od „velike braće“.

Da li će mi manji motocikl brzo dosaditi?

Manja kubikaža ne znači da će vam vožnja novog malog motocikla ili skutera biti nezanimljiva. Brzina ne čini motocikl zabavnim, več način na koji razvija snagu, kako vibrira, kako se čuje i vozi. Vespe, Tomosi i Lambrette su jedan od dokaza koliko mali dvotočkaši mogu biti blizu srca svojih vlasnika decenijama.

Nemojte biti u zabludi da mali dvotočkaši nisu „pravi motocikli“. Danas, više nego ikada proizvođači se trude da proizvedu kvalitetne i agilne mašine koje su super zabavne za vožnju. Vaše je samo da odbacite predrasude i oslobodite mesto za novo iskustvo.

Kada završite sve obaveze, isti taj mali dvotočkaš može da vas povede u rekreativnu vožnju van grada. Već sa 125 kubika možete krenuti gde god želite dok će mašina od 250 ili 300 kubika moći uz solidno brz tempo da vam pruži skoro sve što i „veliki motocikl“. 

Izvor: Polovni automobili; Autor: Aleksandar Stojanović

Danas objavljeno

Mansory Venatus Evo S

V.R.

Fisker najavio EV za manje od 30.000 dolara

V.R.

Brabus 900 XLP

V.R.

Ostavite komentar