9. Novembra 2022.

Koje su prednosti konzumiranja jogurta

Big Portal

Međutim, novo istraživanje došlo je do vrlo zanimljivog podatka koji bi mogao promijeniti vaše prehrambene navike. Naime, pokazalo se kako postoji povezanost između konzumiranja jogurta i smanjivanja rizika od raka pluća, donosi Reader's Digest.

Na temelju analiza ukupno deset istraživanja iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Azije, koja su uključivala oko 1,4 miliona ljudi, naučnici su otkrili kako je često jedenje jogurta i vlakana povezano sa značajnim smanjenjem rizika od raka pluća.

Naime, muškarci koji su jeli oko 85 grama jogurta svaki dan i žene koje su jele oko 113 grama, imali su čak 19 posto manji rizik od razvoja raka pluća što dokazuje kako čak i konzumiranje malih količina jogurta može itekako smanjiti rizik od oboljenja, tvrde stručnjaci.

Iako ovo istraživanje daje nadu, stručnjaci takođe ističu kako je potrebno provesti još analiza jer su dokazi o povezanosti između jogurta i vlakana te raka pluća ograničeni. No jedenje jogurta svakako ima zdravstvene prednosti jer je ova namirnica bogata kalcijumom, vitaminima B, vitaminom D i mnogim drugim nutrijentima. Nutricionisti posebno preporučuju konzumaciju punomasnog jogurta s probioticima i svježim voćem kao ukusni doručak ili zdravi međuobrok.

(Index)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare