19. Februara 2022.

Koje SRPSKE POZNATE LIČNOSTI su odlučile da odbace slavu i DA SE ZAMONAŠE? Spisak je dugačak

Big Portal

Mnogi maštaju o slavi, reflektorima i uspehu. Ali, mnoge naše poznate ličnosti odlučile su da odbace takav život i da se posvete veri. 

Veselinka Zastavni­ković

Široj javnosti je poznata kao bivša žena našeg nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića.  Sa našim bivšim predsednikom bila je u braku od  1980. pa sve do 1996.godine. NJen otav je oficir JNA, a Veselinka je završila Fakultet političkih nauka i radila je kao novinarka. Iz politike se povukla još davne 2002. kada je odlučila da napusti mesto šefa službe za odnose sa javnošću i ode u Pećku patrijaršiju. Postala je monahinja s duhovnim imenom Irina nakon 5 godina boravka u manastiru i iskušenja, a njeno duhovno ime glasi Irina.

Rastko Lupulović

Glumac koji nas je osvojio simpatičnom ulogom Milančeta u seriji “Otvorena vrata”, odlučio je da se zamonaši još davne 1996. godine. Rastko je odlučio da nausti  karijeru iako je iste godine osvojio i nagradu za glumačku bravuru “Zoran Radmiović”

Foto: Jutjub/printskrin/RTS/ kvadratura kruga

– Da, najbitnija stvar kod mene je moje obraćenje u hrišćanstvo. Sticajem okolnosti sam počeo da odlazim u crkvu. To mi je pomoglo da se spustim na zemlju iz nekih mistifikatorskih oblaka. Uopšte, hrišćanin-pravoslavac je moje najbliže određenje. Osećam se zasićenim i zamernim od roka i svega toga. Rok je negde u skladu sa opštim načinom života, opštom površnošću. Kad odem na Akademiju, izđuskam se i vratim se kući prazan i tup. Na liturgiju odem sa istim raspoloženjem, sa potrebom da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran… u susretu sa verom i tradicijom, dolaziš do harmoničnog razrešenja svojih nemira, a u rok životu dolazi do prikrivanja tih nemira ili potpunog otupljivanja svih emocija. Zato ljudi u roku izgube tu neku kreativnu crtu, istroše se, istroše se, istroše se… – iskreno je rekao  Rastko Lupulović u intervjuu koji je dao daleke 1996. godine za magazin Cool.

Aleksandar Saša Knežević

Aleksandar je zajedno sa Vojislavom Tufegdžićem autor poznate knjige “Vidimo se u čitulji”, po kojoj je napravljen istoimeni film.

Knežević je bio novinar “Politike”, ali ga je sudbina odvela na kraju u Hilandar gde se zamonašio. NJegovo novo ime je Romilo Knežević. Ni tada nije prestajao da se obrazuje pa je 6 godina spremao doktorat na Univerzitetu u Oksfordu

Arsenije Jovanović

Arsenije je svirao sa članovima poznatog bivšeg jugolovenskog benda EKV, što ga je inspirsalo da napiše i objavi knjigu “Bog i rokenrol” 2006. godine. Najbolji drug iz detinjstva mu je slikar Dušan Gerzič. Sada je u manastiru Ostrog.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare