28. Jula 2022.

Koje piće najbolje hidratizira – nije voda

Big Portal

Istraživači su otkrili da voda prilično dobro i brzo hidratizira tijelo, ali napici s malo šećera, masti ili proteina naš organizam drže duže hidratiziranim. Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora je volumen određenog pića: što više pijete, piće brže odlazi iz želuca te se apsorbuje u krvotok, gdje može razrijediti tjelesne tekućine i hidratizirati vas, piše živim.hr.

Drugi faktor koji utiče na to koliko dobro napitak hidratizira tijelo odnosi se na sastav hranjivih tvari u piću. Na primjer, utvrđeno je da mlijeko bolje hidratizira od obične vode jer sadrži laktozu, neke proteine i malo masti, a sve to pomaže produžavanju zadržavanje tekućine u želucu i održavanju hidrataciju tokom dužeg vremena.

Mlijeko takođe sadrži natrijum, koji djeluje poput spužve i zadržava vodu u tijelu, što za posljedicu ima manje izlučenog urina. Isto vrijedi i za oralne rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. Sadrže male količine šećera, natrijum i kalijum, koji takođe pomažu zadržavanju vode u tijelu.

“Elektroliti poput natrijuma i kalijuma pridonose boljoj hidrataciji, dok kalorije u pićima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca, a time i manjom potrebom za mokrenjem”, rekla je Melissa Majumdar, dijetetičarka i portparolka Akademije za prehranu i dijetetiku.

Oprezno s unosom šećera

Ali, tu treba biti oprezan – pića s koncentrisanijim šećerima, poput voćnih ili gaziranih sokova, nisu nužno toliko hidratizirajuća da bi se zanemarila šteta koju mogu izazvati.

Duže se zadržavaju u želucu od obične vode, ali kada uđu u tanko crijevo, njihova visoka koncentracija šećera razređuje se tokom fiziološkog procesa koji se naziva osmoza.

Ovim procesom zapravo se povlači voda iz tijela u tanko crijevo kako bi se razrijedili šećeri koje ta pića sadrže. Uz to, sadrže dodatne šećere i kalorije koje nas doduše neće toliko zasititi kao čvrsta hrana, ali su ipak šećeri, objasnila je Majumdar.

U umjerenim količinama neće negativno djelovati na zdravlje, ali većina nije umjerena s takvim pićima pa se savjetuje ipak što češće posegnuti za vodom.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare